Vaalirahailmoituksissa loppukirin paikka
Uusilla valtuutetuilla ja varavaltuutetuilla on viikko aikaa hoitaa kuntaa vaalirahailmoitukset.
Kuntavaalien 2017 puuttuvat vaalirahailmoitukset on jätettävä seuraavan viikon aikana. Netissä jätettynä ilmoitusten takaraja on maanantai 12.6. klo 24. Vaalirahailmoitus on jätettävä kaikkien valtuutettujen ja varavaltuutettujen. Mikäli ilmoitus jätetään myöhemmin, niin se merkitään myöhässä saapuneeksi.
Mikäli kampanjointiin käytetty rahamäärä on ollut alle 800 euroa, niin rahalähteitä ei tarvitse yksilöidä. Tällöin riittää, kun ilmoituksessa vakuuttaa näin tapahtuneen.
Jos ilmoitusvelvollinen ei kehotuksesta huolimatta tee vaalirahoitusilmoitusta tai jos ilmoitus havaitaan olennaisilta kohdiltaan ilmeisen virheelliseksi tai puutteelliseksi, Valtiontalouden tarkastusvirasto voi velvoittaa ilmoitusvelvollisen sakon uhalla tekemään ilmoituksen taikka korjaamaan virheen tai puutteen. Uhkasakon tuomitsee erillinen uhkasakkolautakunta.
Suuri tuki ei aina tuo vaalimenestystä
Vaaalirahoitusvalvonta-sivusto tarjoaa runsaasti tietoa vaalikampanjointiin liittyen. Helsingin pormestaritaisto paisutti puolueiden ykkösehdokkaiden budjetteja pääkaupungissa. Valtaosa suomalaisista kunnanvaltuutetuista on kuitenkin hankkinut luottamusmiespaikkansa alle 800 euron vaalibudjetilla.
Sivustolta pääsee katsomaan myös tahot, jotka ovat suurimmilla summilla yksittäisten ehdokkaiden vaalityötä tukeneet. Vaikka espoolainen johdon konsultti Tero Kauppinen (kok.) sai Via Consulting YVG Oy yli 14 000 euron suuruisen vaalituen, niin paikka kaupunginvaltuustoon jäi lähes 120 äänen päähän. Kauppinen sai 256 ääntä, kun viimeisen kokoomuksen paikan sai Kristiina Mustakallio 374 äänellä.
Viikko ennen määräajan päätteeksi toiseksi suurimman yksittäisen tuen on kuitannut Tomi Sevander Haagan Työväenyhdistys ry:ltä (8000 €) ja kolmannella sijalla 5710,43 euroa Turun Impivaaran Kokoomus ry:ltä saanut Olli Manni. Sevander jäi Helsingissä varavaltuutetuksi, mutta Manni raivasi tiensä Turun valtuustoon.