Kuva: Kunta.tv
Anu Vehviläisen mukaan Kuntaliitolla ja hallituksella on tulkintaeroja.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kyseenalaisti Kuntaliiton arvioiden objektiivisuuden eduskunnan budjettikeskustelussa tiistaina.

– Kuntaliiton arviot eivät ole aina niitä objektiivisimpia, sen me tiedämme kaikki, Vehviläinen sanoi vastatessaan SDP:n ryhmäpuheenvuoroon, jossa kritisoitiin valtion toimien heikentävän kuntataloutta lähes 300 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Vehviläisen kommentti tuli yllätyksenä Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtoselle.

– Tämä tuli ihan puskista, koska yleisesti meidän laskelmiamme on pidetty asiantuntevina. Kyllä se henkilökohtaisesti vähän pahalta tuntuu. Riippumatta siitä, missä teen työtäni, minulle on äärimmäisen tärkeää tuoda kaikki laskentaperusteet ja näkökulmat esiin, Lehtonen sanoo.

– Tuollainen viittaus on asiantuntijalle pahin mahdollinen.

Lehtosen mukaan Kuntaliiton ja ministeriöiden arviot lakien vaikutusarvioista voivat poiketa toisistaan selvästi. Se on luonnollista, koska ne tekevät tulevaisuudesta erilaisia oletuksia. Osapuolet kuitenkin ymmärtävät toistensa laskentaperusteita.

Aiemmin Kuntaliittoa ei ole moitittu objektiivisuuden puutteesta.

– Meillä on paras tieto kunnista, käytettävissä kaikki Tilastokeskuksen tieto ja teemme omia lisäkyselyitä. Haluaisin ehdottomasti tutustua siihen tahoon, jolla on kunnista parempaa tietoa, Lehtonen sanoo.

Hallituksella ja Kuntaliitolla tulkintaeroja

Vehviläinen tarkentaa Kuntalehdelle, että Kuntaliitto tulkitsee tiettyjä asioita eri tavoin kuin hallitus.

Kuntaliiton mukaan peruspalvelujen valtionosuutta leikataan vuonna 2019 noin 206 milj. euroa.

Hallituksen mukaan Lex Lindström, kiky-leikkaukset tai digitalisaatiokannustinjärjestelmä eivät kuitenkaan ole valtionosuuksien leikkauksia.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallion mukaan valtiovarainministeriö ja Kuntaliitto ovat joutuneet viime aikoina usein napit vastakkain.

– Vastakkaisasettelua voi esiintyä niin virkamiestasolla kuin muillakin tasoilla, mutta onneksi erilaisille arvioille löytyy aina perustellut syyt. Viime aikoina eroavat näkemykset ovat liittyneet usein yllättäen säästöihin.

Punakallion mukaan esimerkiksi kilpailukykysopimuksen mukaiset lomarahojen leikkaus ja vuosityöajan pidennys ovat aitoja leikkauksia.

– Hallitus on perustellut, että kunnille koitui säästöjä kun kevennettiin kuntatyönantajien työnantajamaksuja ja leikattiin lomarahoja. Näin tapahtuikin, mutta nuo hyödyt on nyt leikattu reippaasti verotulopohjan heikkouden ja valtionosuusjärjestelmän kustannustenjakomekaniikan kautta.

Vääntö valtionosuuksista on ollut vaikea. Tällä hallituskaudella valtionosuuksia leikataan ennakollisesti ja se pakottaa kunnat vimmaiseen sopeuttamiseen.

Hallitus on puhunut kuntatalouden vahvistamisesta, mutta Punakallion mukaan on selvää, että kuntien kasvavat kustannukset ja valtionosuuksien pienennykset tarkoittavat leikkauksia.

– Tämä on tälle hallituskaudelle tyypillistä vääntöä. Hallitus yrittää houkutella äänestäjiä ja perustella tekevänsä hyviä asioita. Me sitten yritämme puhua kuntatalouden kokonaisuuden ja moninaisuuden näkökulmasta, Punakallio sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tulevatkin veronkevennykset pienituloisille kohdistuvat kuntaveroon ja lupaukset maksuttomista lisäpalveluista tarkoittavat kuntien menojen kasvua mikä vvm laskelmilla saadaan näyttämään todellisuutta pienemmältä

  2. Tämä on faktaa eikä mutu-tietoa. Validiteetti ja realibiteetti ovat kohallaan. Ennakollinen laskelma Rautavaaran kunnan valtionosuudesta ja kotikuntakorvauksista vuonna 2019: Leikkaus on – 425.814 euroa eli -5,1% vuoden 2018 tasosta. Asukasta kohden -251 euroa.

    Rautavaaran kunta haluaa nopeasti voimaan erillisohjelman, jolla turvataan lähipalvelut myös pitkien etäisyyksien olosuhteissa. Tehtiinhän Metropolialueelle oma erillisohjelma (Helsinki + 13 muuta kuntaa).

    Kyllä nyt on aika herätä ja asettaa selvityshenkilö, jolle annettaisiin selkeä tehtäväksianto kunnallisten ja valtiollisten palvelurakenneratkaisujen erilaisten vaihtoehtojen selvittämisestä erityisen harvaan asutuissa ja syrjäisissä kunnissa. Näitä kuntia on maassamme 28.

    Selvityksen tulee antaa työkaluja kuntien asiakaslähtöiseen palvelutuotantoon. Samalla haettaisiin vapautuksia valtiovallan lainsäädännön pakkopaidasta.

    Nyt on säädettävä erillinen harvan asutuksen lainsäädäntö nimellä Lex-Rautavaara.

  3. Hyvä kuntaliitto, hallitushan on napit vastakkain kaikkien kanssa; perustuslakiakin pitäisi muuttaa, jotta se olisi hallituksen linjan mukaista. Ikävä kyllä.

  4. Jaha !
    Nyt on sitten hallitus tullut erään tiensä päähän, kun pitää jo vähätellä objektiiviset
    hallituksen toiveista poikkeavat laskelmat ja arviot !

  5. ”Lex-Rautavaara” on saatava heti. Kunta- ja sote-uudistuksissa läheisyysperiate näyttää unohtuneen, erityisesti harvaan asuttujen ja syrjäisten kuntien osalta. Lähidemokratian ja lähipalvelujen kehittäminen on kuntalaisille tärkeintä.

  6. Olen puhunut erillislaista, “Lex Rautavaarasta” vuodesta 2011. Laki ottaisi huomioon kunnan pitkät etäisyydet ja harvan asutuksen. Erillislaki tähtäisi lähipalvelujen turvaamiseen jokaiselle kuta kuinkin tasavertaiselta pohjalta. Pohjimmiltaan kysymys on perustuslain toteutumisesta ja kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Kun nyt pohditaan Sote- ja Maku-uudistusten sekä Valinnanvapauslain hallintoa ja palveluita, yhtä lailla tärkeää on tarkastella palveluita yhteiskunnallisen janan toisessa päässä. Sen ei luulisi olevan mahdotonta, jos yhdenvertaisuus merkitsee jotakin päättäjille. Kyllä Jämpti on niin.

  7. Vehviläinen kommenteillaan osoittaa millaisessa kuplassa ministerit muutaman vuoden toimittuaan ovat. (Riippumatta puolueesta tai hallituksesta). Faktat tehdään itse. Olen ollut monessa tilaisuudessa, jossa kuntaliiton Lehtonen on dioja näyttänyt. Asiantuntemusta löytyy. Tsemppiä.

  8. Vehviläinen on vain työllistymistä vastustava, kun puhuu puuta heinää kuntien työllistämiskokeilusta, joka on toiminut hyvin. Kuntia ei enää saa riistää edes SOTE ratkaisun puitteissa. Ministerien elo kuplassaan ei tuota kansalle ja työttömille tarpeellisia palveluita. Hallitus joutaisi joutua vaihtoon välittämästi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä