Alajärvi on yksi niistä kunnista, joka kärsii eläinlääkäripulasta. Kahtena viime viikkona Alajärvellä ei ollut lainkaan eläinlääkäripalveluja. Nyt tehtävä on täytetty osa-aikaisesti. Kuva: Sonja Eloranta

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii ratkaisuja eläinlääkäripulaan. Ministeriö on päättänyt tilata eläinlääkärikoulutusta koskevan selvityksen.

–Eläinlääkäripula on vakava ongelma. Olemme saaneet tähän liittyen runsaasti vetoomuksia eri puolilta Suomea, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen tiedotteessa.

Selvityksen avulla ministeriö haluaa kartoittaa, ovatko eläinlääkärikoulutuksen aloituspaikkojen riittävyyttä ja saada ehdotuksia siitä, miten koulutusta tarvittaessa lisätään.

Lisäksi selvityksessä on määrä etsiä myös muita syitä eläinlääkärien rekrytointiongelmiin ja tehdä ehdotuksia sekä työelämän että koulutuksen kehittämiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Selvityksen painopisteenä on tuotantoeläinlääkärien ja valvontaeläinlääkärien saatavuuden parantaminen ja se toteutetaan yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Kuntien eläinlääkintähuollolla on keskeinen rooli eläinlääkäripalveluiden turvaamisessa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

–Jos kuntien virkoihin ei saada hakijoita, koko järjestelmä on vaarassa. Olen iloinen, että eläinlääkärien saatavuudessa esiintyneet ongelmat nyt selvitetään, hän toteaa tiedotteessa.

Selvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Päivystyksen aikaistaminen auttoi Etelä-Pohjanmaalla

Ehdotukset eläinlääkäripulan ratkaisemiseksi tulevat todella tarpeeseen. Esimerkiksi Alajärvi oli kaksi viime viikkoa ilman eläinlääkäripalveluja.

–Minulle ei ole tullut tietoa, että mitään vakavampaa olisi tapahtunut. Työt tosin kasautuvat muille eläinlääkäreille, kertoo ympäristöterveysjohtaja Virpi Ala-Risku Seinäjoen kaupungilta.

Tästä päivästä alkaen kaupunginelänlääkäri on saatavana Alajärvellä osa-aikaisesti, jolloin hän on käytettävissä ensisijaisesti kiireellisiin tuotantoeläinkäynteihin.

Seinäjoki järjestää 12 kunnan eläinlääkäripalvelut Etelä-Pohjanmaalla. Myös Alajärven lähikunnissa eläinlääkäritilanne on heikko.

Seinäjoki järjestää 12 kunnan eläinlääkäripalvelut Etelä-Pohjanmaalla. Alajärvi ei ole mikään poikkeus. Eläinlääkäriä ei ole aina saatu palkattua muihinkaan kuntiin.

–Eläinlääkäreistä on ollut pulaa jo pitkään, eikä kaikkia virkoja ole saatu täytettyä. Myös sijaisista on vajausta. Samat ongelmat ovat myös yksityisellä puolella.

Ala-Riskun mukaan suurin pulma on työn raskaus. Eläinlääkäreillä ei ole työaikaa, vaan työt on tehtävä loppuun työpäivän pituudesta huolimatta. Lisäksi he päivystävät ja työskentelevät usein myös iltaisin, viikonloppuisin ja ajoittain myös öisin.

Etelä-Pohjanmaalla on hyviä kokemuksia päivystysajan aikaistamisesta. Eläinlääkärit antavat aikoja vain aamuvarhaisella ja kello 10 alkaen puhelut siirtyvät päivystysnumeroon.

–Sillä on iso merkitys työssä jaksamiseen, että eläinlääkäri voi keskittyä työhönsä kunnolla eikä koko ajan tule jotain uutta ja yllättävää, Ala-Risku sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olisi hyvin tärkeää saada eläinlääkärikoulutus myös Ouluun, Pohjois-Suomeen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*