Työn ekologinen kestävyys tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä ihmisten taloudellisten ja aineellisten toimintojen sopeuttamista maapallon luonnonvarojen riittävyyteen ja luonnon sietokykyyn. Kuva: Pixabay

Vain kolme prosenttia palkansaajista koki voivansa vaikuttaa työtapojensa tai oman työnsä ekologiseen kestävyyteen paljon ja yhdeksän prosenttia melko paljon vuonna 2023.

Lisäksi Tilastokeskus tiedottaa, että jonkin verran pystyi vaikuttamaan 47 prosenttia palkansaajista.

Asiaa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa.

Miehistä 27 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaikutusmahdollisuuksia työnsä ekologiseen kestävyyteen, kun naisilla osuus oli 21 prosenttia.

Vajaa viidennes kaikista 18–67-vuotiaista palkansaajista ilmoitti, ettei ole ajatellut asiaa lainkaan.

Paperin käyttöä on mietitty

Yleisimmin omia toimintatapojaan olivat muuttaneet ne vastaajat, joilla oli paljon vaikutusmahdollisuuksia asiaan.

– Työn ekologinen kestävyys on aihe, joka jää helposti vähän epämääräiseksi. Jotta saisimme selville, mitä työpaikoilla on konkreettisesti tehty työn ekologisuuden edistämiseksi, kysyimme tätä avovastauksella, kertoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Anna Pärnänen.

– Tyypillisimpiä tapoja ottaa ekologinen kestävyys huomioon olivat etenkin ylemmillä toimihenkilöillä etätöihin siirtyminen, paperiton toimisto ja työmatkojen vähentäminen. Muina keinoina mainittiin esimerkiksi sähköauton käyttöön siirtyminen, pyrkiminen energian säästämiseen ja siirtyminen energiatehokkaiden laitteiden käyttöön. Osa palkansaajista nosti esille tavoitteen jätteen vähentämisestä, Pärnänen jatkaa tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*