Luontokunnat-verkostossa on tehty uraauurtavaa työtä kuntien luontotyön eteen, sanoo Tatu Leinonen. Hän muistuttaa, että luontoon ja ympäristöön panostaminen lisää kuntalaisten hyvinvointia ja tukee siten myös kuntataloutta. Kuva: Marko Pekkanen

Myös kuntien kannattaa olla kuulolla, mitä Glasgow’ssa paraikaa meneillään olevassa YK:n ilmastokokouksessa tapahtuu, sanoo Sitran ilmasto- ja luontoratkaisujen asiantuntija Tatu Leinonen Kuntalehden uudessa podcastjaksossa.

– Kunnissa kannattaa seurata neuvotteluja, kokousta ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa, Leinonen sanoo.

– Kansainvälisesti on arvioitu, että 70 prosenttia kaikista päästöistä on linkittynyt kaupunkien ja kuntien toimintaan. Kaupungeilla on iso rooli siinä, että ratkaisuja viedään käytäntöön. Eli kyllä kannattaa olla kuulolla näiden asioiden suhteen.

Tällä viikolla ilmestyvän Kuntalehden 11/2021 teema on ympäristö. Lehden haastattelussa Tutkimusprofessori Hilppa Gregow Helsingin yliopiston ilmatieteen laitokselta painottaa, kuinka tärkeää kunnissa ja maakunnissa on ajatella ilmastokysymystä myös talouskysymyksenä.

Tatu Leinonen on samaa mieltä. Hän arvioi, että kunnissa ymmärrys siitä, että ilmastotoimet kytkeytyvät talouteen ja elinkeinopolitiikkaan, on vahvistunut merkittävästi viime vuosina.

– Esimerkiksi elinkeinoelämän suunnasta on kuultu tätä viestiä, että tarvitaan vahvoja ilmastotavoitteita ja toimia, siitä syystä, että ne edesauttavat yritysten toimintaedellytyksiä ja sitä kiinni pääsemistä globaaliin puhtaan teknologian ja puhtaiden ratkaisujen markkinaan, joka on todella suuri.

Sitran selvityksen mukaan luontokadon torjuminen ei etene kunnissa ilmastotyön tavoin

Selvityksen mukaan 64 kuntaa oli asettanut luonnon monimuotoisuutta koskevan tavoitteen ja näistä 26 oli kirjannut toimenpiteitä ja mittareita monimuotoisuustavoitteen saavuttamiseksi.

Yksi syy tähän voi olla luonnon monimuotoisuuden moniulotteisuus ilmiönä verrattuna ilmastopäästöjen vähentämiseen, Tatu Leinonen sanoo.

– Päästöjen vähentämisen keinoja on helppo tunnistaa, kun taas luonnossa kaikki liittyy kaikkeen. Lajit ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja vaikutukset vaikkapa arvoketjuissa ovat hyvin monimutkaisia.

-Tietoisuus on nousussa ja sen lisäksi onneksi myös tieto ja ymmärrys.

Leinosen mukaan luontoa koskevassa julkisessa keskustelussa on tapahtunut muutos viime aikoina.

-Luonnon monimuotoisuuteen on lähdetty kiinnittämään yhä enemmän huomiota. Maailman talousfoorumin raportti viime vuoden alusta osoitti, että yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on riippuvaista luonnon ekosysteemipalveluista. Eli aivan valtava luku, jos sitä pysähtyy ajattelemaan.

Kuntalehden podast on kuunneltavissa SoundCloudissa, Spotifyssa ja iTunesissa.

Kuntalehden podcastin kaikki jaksot löydät täältä

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*