Rovaniemen kaupunki tienaa välillisesti miljoonia: Joulumatkailu kirjaa kaikkien aikojen ennätyksen
Rovaniemellä odotetaan matkailutalvesta ennätyksellisen hyvää. (Kuva: Kaisa Sirén)
Irlantilainen vanginvartija Durre Westley kuvaa kännykällä perhettään Rovaniemen Napapiirin Pajakylässä, jossa voi nähdä Joulupukin.
– Sitä ovat odottaneet lapset Alarrah ja Aria, kertoo poliisina työskentelevä Nora Westley. He ovat jo toista kertaa joulumatkalla Rovaniemellä.
Lapin ja Rovaniemen joulumatkailussa kirjataan tänä vuonna kaikkien aikojen ennätys. Kävijämäärä ylittää Napapiirin Pajakylän joulukohteissa koronaa edeltävän vuoden 2019 huippusesongin luvun.
– Jouluruuhka alkoi tavallista aikaisemmin jo lokakuussa ja se on päivä päivältä pahentunut, kertoo Joulupukin pääpostin vastaava työntekijä Katja Tervonen hulinan keskellä Pajakylässä.
– Marraskuussa 2022 Joulupukin pääpostissa kävi noin 48 000 asiakasta. Tänä vuonna on ylitetty jo 70 000 asiakkaan raja, mikä on marraskuun kaikkien aikojen ennätys, Tervonen kertoo.
Hän on ollut pukin postissa töissä 16 vuotta.
Tiedot käyvät ilmi postin oven optisesta laskurista. Napapiirillä sijaitseva posti on hyvä joulusuhdanteen mittari, sillä suurin osa matkailijoista käy ostamassa tai lähettämässä sieltä kotiin postikortin, johon lyödään Joulupukin Postin leima.
Pelkästään Rovaniemen hotellien majoitusmyynti oli viime vuonna lähes 86 miljoonaa euroa. Sen ennustetaan nousevan tänä vuonna noin 127,5 miljoonaan euroon. Yöpyjien määrän ennustetaan ylittävän ensi kerran 800 000:n rajan. Koko Lapissa yöpyjien määrä nousee yli 2 miljoonan.
Osa miljoonista euroista sataa välillisesti Rovaniemen kaupungin laariin.
– Matkailun välilliset vaikutukset ovat Rovaniemellä yhteensä 500 miljoonaa euroa, seuraavien viiden vuoden aikana, sanoo kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.
Vainio vertaa matkailua suureen näkymättömään sellutehtaaseen. Niinpä sen vaikutusta on aliarvioitu. Ilman sitä Rovaniemen tuloveroprosentti olisi korkeampi kuin 8,86.
– Matkailu säteilee hyvää moneen suuntaan muun muassa erilaisten palvelujen kysyntänä. Se on luonut täysin uusia työpaikkoja Rovaniemelle, Vainio kertoo.
– Myös bussi- ja kuljetuspalvelujen kysyntä on kasvanut merkittävästi, kertoo Napapiirin Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Janne Keskinarkaus.
Lisää hotelleja tulossa
Joulusesonki työllistää koko Lapissa noin 12 000 sesonkityöntekijää, joista puolet on ulkomaalaisia. Heistä joka kolmas työskentelee Rovaniemellä, kuten 24-vuotias australialainen Benjamin Clerc.
Hän tuli kolmeksi kuukaudeksi töihin Joulupukin Kammariin, jossa päivystää vuoden ympäri Joulupukki.
– Tehtävänäni on valvoa, ettei jonossa synny tönimistä. Samoin ohjaan perheitä pukin luota alakerran kuvanostopisteeseen, Clerc sanoo.
Nytkin noin sadan ihmisen jono mutkittelee kohti ovea, jonka takana odottaa tuolilla istuva, valkopartainen Joulupukki. Lyhyen jutustelutuokion ja kuvaamisen jälkeen on vuorossa seuraava lapsi tai perhe, ja niin edelleen.
Pukin luona käyminen on ilmaista, mutta paperikuva maksaa 35 euroa ja sähköinen kuvatiedosto 50 euroa.
– Marraskuun viimeisenä päivänä pukin luona kävi 2 900 ihmistä. Se on tuhat enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Täällä käynti siirtää hetkeksi ajatukset pois maailman murheista, sanoo Joulupukin Kammarin vastaava työntekijä Minna Kariniemi.
Vuonna 1992 perustettua Joulupukin Kammaria pyörittää Dianonordia Oy. Enemmistöosuuden siitä omistaa Lapland Safaris, jonka omistaa puolestaan Lapin hotellikeisari Pertti Yliniemi Muoniosta.
Hänen Lapland Hotels -ketjunsa on Suomen suurin. Se aikoo rakentaa Rovaniemelle 300 huoneen kylpylä- ja kongressihotellin Jätkänkynttilän sillan lähelle, Valionrannan alueelle.
– Sen kustannusarvio on 150 miljoonaa euroa. Rahoitusneuvottelut ovat juuri menossa, Yliniemi kertoo.
Osuuskauppa Arina taas kaavailee 220 huoneen 18-kerroksista hotellia Rovaniemen keskustaan. Sen kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin korkeimman rakennuksen kaavamuutoksesta vuoden alussa.
Se on toiveissa saada avattua jouluksi 2026.
– Rovaniemi on myös S-ryhmän vähittäiskaupalle tärkeä paikka, koska matkailu synnyttää ostovoimaa, sanoo Pohjois-Suomen suurimman osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola.
Arinan pääpaikka on Oulussa.
Näin kasvava matkailu lisää siis investointeja.
Reittilennot lisänneet kävijöitä
Joululaulut soivat ja joulukoristeen säihkyvät, kun matkailijavirta soljuu Pajakylän ostos-, ruokailu- ja aktiviteettikohteista toiseen. Pakkanen ja viima ei haittaa, kun turistit jonottavat muun muassa kilometrin pituiselle ohjatulle poroajelulle, joka maksaa aikuiselle 40 euroa ja lapselle 30 euroa.
– Viime vuonna poron vetämässä reessä istui noin 75 000 matkailijaa. Tänä vuonna määrä ylittää ensi kerran 100 000 matkailijan rajan, sanoo Santa Claus Reindeer Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Körkkö.
Yritys tienasi viime vuonna pääasiassa jouluturisteilla noin miljoona euroa. Körkkö työllistää sesonkina 52 työntekijää.
Yksi selitys alkaneen sesongin ruuhkalle on Rovaniemen lentokentälle ensi kertaa avatut 23 suoraa talven reittilentoa eri puolilta Eurooppaa.
– Pelkästään niissä saapuu talvisesongin aikana yhteensä noin 200 000 matkailijaa, laskee Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.
– Pääpostissa näkee hyvin, miten eurooppalaiset matkailijat ovat löytäneet Lapin ja Rovaniemen talven. Täältä puuttuvat lähes tyystin kiinalaiset, joiden Suomen matkailu pysähtyi koronaan. Minkälainen ruuhka tuleekaan vuoden kuluttua, kun kiinalaiset joulumatkailijat palaavat Lappiin takaisin, Tervonen sanoo.
Pajakylän matkamuistomyymälöissä on huomattu, että matkailijat ostavat laadukkaampia ja mahdollisesti Suomessa valmistettuja matkamuistoja. Lapin suurimmat matkamuistovalmistajat sijaitsevat Kolarissa ja Keminmaalla. Päämateriaaleja ovat puu ja poronluu.
Yhdysvaltalainen Samantha Reyes on löytänyt Napapiirin Lahja Oy:n myymälästä suomalaisen puuesineen, jota kiikuttaa kassalle hänen puolisonsa Nicholas Reyes.
– Koronan jälkeen matkailijat kaipaavat laadukkaita, lähellä luontoa olevia elämyksiä ja ohjelmapalveluja, joita on tarjolla Rovaniemellä ja koko Lapissa, sanoo rovaniemeläinen matkailuyrittäjä Ilkka Länkinen.
– Meidän Santaparkin marraskuun myynti kasvoi 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, Länkinen kertoo.
Santapark on 15 minuutin kävelymatkan päähän Pajakylästä etelään, kallion uumeniin louhittu suuri jouluinen huvipuisto ohjelmapalveluineen ja ravintoloineen. Myös siellä voi samalla pääsylipun hinnalla, joka on voimassa kaksi päivää, tavata Joulupukin.
Pääsylippu maksaa aikuiselle 42 euroa ja lapselle 36 euroa. Sisällä voi talvellakin olla ilman päällysvaatteita.
Joululuolan ideoi vuonna 1997 Niilo Tarvajärvi. Konkurssin jälkeen sen hankkivat vuonna 2009 omistukseensa Ilkka Länkinen ja hänen puolisonsa Katja Ikäheimo-Länkinen.
Puolikunnallisena, ”isännättömänä” yrityksenä se ei kannattanut. Omistajina olivat Rovaniemen kaupunki, TEM ja Lapin Markkinointi Oy.
– Ostimme yhtiöstä enemmistöosuuden. Olemme sen jälkeen jo useana vuonna tehneet sillä voitollisen tilinpäätöksen, Ilkka Länkinen sanoo.
Länkiset muuttivat kohteen ohjelmallisen sisällön suomalaisen joulun ympärille, kun aiemmin siellä oli brittitunnelma karuselleineen.
Santa Park kirjasi viime vuoden liikevaihdoksi 8,7 miljoonaa euroa, jolla se teki 1,1 miljoonan euron tuloksen. Viime vuonna kävijöitä luolassa oli noin 100 000, joista pääosa jouluaikaan.
Länkiset rakensivat myöhemmin Santaparkin liepeille tasokkaan Arctic Tree House -hotellin. Hotelli koostuu 61 luksusmökistä, joissa on yhteensä 160 vuodepaikkaa.
Länkisten yhtiörypäs työllistää joulusesonkina noin 300 työntekijää.
Teksti: Tapio Mainio
Kuvat: Kaisa Siren