Nettiäänestystä ehdotetaan vain kuntien kansanäänestyksiin
Vaalien järjestäminen on kunnissa jättiurakka. Vaalien toimittamiseen kunnissa osallistuu tuhansia kuntapoliitikkoja vaalilautakuntien ja keskusvaalilautakunnan tehtäviin. Vanha vaalitapa näyttää säilyvän jatkossakin, sillä nettiäänestystä aiotaan esittää vain kuntien kansanäänestyksiin.
Kuntaliiton pikakysely maanantaina osoitti, että esimerkiksi Kokkolassa vaalipäivän vaalitoimitsijatöihin osallistui 120, Lappeenrannassa 320, Mikkelissä 215, Oulussa 440, Tampereella 766 ja Turussa 613 luottamushenkilöä.
Kyselyyn vastaisi maanantaina 28 ARTTU-tutkimuksessa mukana olevaa kuntaa, kertoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.
Valtio korvaa vaalien järjestelytyön kunnille maksamalla siitä vaalikohtaisesti valtion budjetissa varattavan korvauksen. Sunnuntaisten eduskuntavaalien järjestämisestä maksettiin 2 euroa 10 senttiä äänioikeutettua asukasta kohti.
Nettiäänestys eteen hitaasti
Nettiäänestystä pohtinut työryhmä on saanut hiljattain esityksensä valmiiksi ja aikoo ehdottaa oikeusministeriölle, että nettiäänestystä alettaisiin kokeilla kunnallisissa kansanäänestyksissä.
Kunta- ja valtiollisiin vaaleihin nettiäänestystä ei esitetä.
Pitkä matka äänestämään
Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogi käsitteli eduskuntavaalien alla äänestysmatkojen pituutta. Yliaktuaari Topias Pyykkönen kertoi, että keskimääräinen etäisyys äänestyspaikkaan on 1,9 kilometriä.
Puolet kaikista äänestäjistä asuu lähellä äänestyspaikkaa, huomattavasti alle kilometrin päässä ja kolme neljäsosaa alle 1,6 kilometrin päässä. Vain yhdellä kymmenestä on matkaa äänestämään yli 4,7 kilometriä.
Pitkiä äänestysmatkoja on erityisesti Etelä-Savossa, jossa yksi neljästä äänioikeutetusta asuu lähes 5 kilometrin päässä äänestyspaikasta.
Uudellamaalla äänestysmatkojen mediaani on 0,55 kilometriä. Helsingin vaalipiirissä äänestysetäisyyden mediaani on alle puoli kilometriä.
ARTTU-kuntien vaalilautakuntien jäsenet