Kommentti: Sote-pakettiin EU:n kokoinen riski
Valinnanvapauslait herättävät hä uusia kysymyksiä. (Kuva: KHO)
Sote-uudistuksen valmistelijat ovat saaneet Korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon, jonka mukaan sote-paketti pitäisi lähettää EU:n arvioitavaksi, koska se saattaa sisältää tukea julkisille toimijoille tavalla, joka vääristää kilpailua.
Keskiviikkona viimeksi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., toisti twitterissä käsityksen, että laki ei vaatisi EU:n käsittelyä.
Jos lakikokonaisuus hyväksytään ja astuu voimaan kuulematta EU:ta, on helppo kuvitella, että asia päätyy KHO:n pöydälle.
Asia kiinnostaa sote-alan yksityisiä toimijoita, ja heillä on KHO:n kanta tiedossa. Lienee vain ajan kysymys, koska se kanta testataan.
Kuka tietää, mitä seuraa, jos EU toteaa Suomen sote-järjestelmän EU:n säädösten vastaiseksi siinä vaiheessa, kun se on jo käytössä ja vanha järjestelmä purettu?
Luonnollisesti voi käydä myös niin, että lakikokonaisuus saa EU:lta puhtaat paperit.
KHO: Tulkinta kuuluu EU:lle
KHO toteaa lausunnossaan, että kansallisten tuomioistuinten tehtävänä tunnistaa järjestelyn mahdollinen valtiontukiluonne.
”Jos tämä seikka on todettu, tuomioistuinten tulee tapauksen mukaan estää sellaisen tuen maksaminen, jota ei ole ilmoitettu komissiolle tai joka ei muulla perusteella ole laillista sekä määrätä lainvastaisen tuen takaisinperinnästä ja muista seuraamuksista.”
KHO toteaa, että kansallinen lainsäätäjä ei voi tehdä tätä arviointia oikeudellisesti sitovalla tavalla.
Toisin sanoen se katsoo, että Suomen eduskunta ei voi päättää tulkinnasta asiassa, vaan se kuuluu viedä EU:n harkittavaksi.
Komission toimivallassa
Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen nosti saman kysymyksen esiin Kuntalehden numerossa 13/2017.
Sulosen mukaan on olemassa riski, että maakunnan tuottamat valinnanvapauspalvelut lopulta kuitenkin tulkittaisiin yhtiöittämisvelvollisuuden piiriin kuuluvaksi markkinaehtoiseksi EU:n toimivaltaan kuuluvaksi taloudelliseksi toiminnaksi.
Myös hän huomauttaa, että tämä tulkinta kuuluu komission yksinomaiseen toimivaltaan. Jos komissio katsoo palvelut edellä kuvatulla tavalla taloudelliseksi toiminnaksi, paluuta entiseen ei enää ole.
Asia on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Eriäviä näkemyksiä on ollut muun muassa siitä, onko KHO:n kanta EU:n kuulemisesta mukana lausuntoyhteenvedossa vai ei. STM:n valmisteleva virkamies vahvistaa, että yhteenvedossa ei ole mainintaa KHO:n vaatimusta EU:n kuulemisesta. Muuten KHO:n ja muidenkin tahojen kriittisä näkemyksiä myös kilpailutilanteesta yhteenvedossa on mukana.
Edit: Lisätty viimeinen kappale 10.1. klo 12.17.
Asiasta aikaisemmin Kuntalehdessä täällä ja täällä.