Kuva: Jouni Immonen / Yle
Ari Mölsä.

Varatuomari, oikeustoimittaja Ari Mölsä aloittaa elokuun alussa Turun yliopiston työelämäprofessorina (Professor of Practice). Mölsä on kutsuttu osa-aikaiseen tehtävään oikeustieteelliseen tiedekuntaan ajalle 1.8.2018–31.7.2020.

Mölsä kertoo ottavansa tehtävän vastaan innostuneena.

– Oikeusjournalismi on minulle elämäntapa. Intohimonani on juridiikan popularisointi. Olen sillanrakentaja juristien ihmemaan ja kansalaisten arkielämän välissä. Nyky-yhteiskunnassa edes juristi ei pärjää puhumalla pelkkää juridiikkaa. Jokaisen juristin, lakiasiantuntijan, ammattitaitoon kuuluu kyky ilmaista itseään iskevästi ja ymmärrettävästi – myös mediassa.

Ari Mölsä on työskennellyt Yle Uutisten reportterina ja oikeustoimittajana yli 30 vuotta. Hän on tehnyt tuhansia tv-, radio- ja verkkojuttuja oikeuselämän eri laidoilta, rikosoikeudenkäynneistä soten perustuslakikiemuroihin ja ihmisoikeusjuridiikkaan saakka. Lisäksi hän on toiminut esimerkiksi vuosina 2001–2002 TV1:n Laki & Oikeus -viikoittaisohjelman esimiehenä, toimitussihteerinä ja toimittajana.

Mölsällä on kaksi akateemista loppututkintoa. Hän on sekä YTM (sosiaalipsykologi) että OTK (varatuomari). Mölsä on työskennellyt myös juristin tehtävissä muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa päivystävänä lakimiehenä ja esittelijänä sekä Viitasaaren tuomiokunnassa hovioikeudenauskultanttina, notaarina ja vs. käräjätuomarina.

Oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Jussi Tapani kertoo, että nimityksen tavoitteena on sekä opiskelijoiden että henkilökunnan viestintätietojen ja -taitojen vahvistaminen.

– Erityisenä painopisteenämme on medialukutaidon ja mediaesiintymisen perusasioiden hallinta. Mölsällä on työkokemuksensa ansiosta erinomaiset edellytykset luoda ja kehittää mediassa pärjäämisen opetusta ja tutkimusta oikeustieteellisessä tiedekunnassa, Tapani sanoo.

Turun yliopistossa on tällä hetkellä yhteensä yhdeksän työelämäprofessoria.