Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pitää sosiaalihuollon ohjauksesta vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön toimia määräaikojen valvonnassa tässä vaiheessa riittävinä. Puumalainen jatkaa toimeentulo- ja lastensuojelulain määräaikojen valvonnan toteutumisen seurantaa.

Apulaisoikeuskansleri otti loppuvuodesta 2010 omana aloitteenaan tutkittavaksi kuntien toimeentulotuen määräaikojen ja niitä koskevan valvonnan toteutumisen sekä lastensuojelun määräaikojen toteutumisen ja valvonnan. Toimeentulotuki ja lastensuojelu kuuluvat kuntien tehtävänä olevaan sosiaalihuoltoon. Viranomaisten toimenpiteiden määräajat on säädetty lastensuojelulaissa.

Apulaisoikeuskanslerille toimittamassaan selvityksessä sosiaali- ja terveysministeriö toteaa, että määräaikojen toteutumisen seuraamiseksi on tarpeen ryhtyä valmistelemaan uutta valtakunnallista seurantajärjestelmää. Järjestelmän toteuttaminen vaatii lainsäädännön täsmentämistä ja tämä työn on aloitettu ministeriössä.

Ennen kuin uusi valtakunnallinen järjestelmä saadaan otettua käyttöön, ministeriö luo väliaikaisen tiedonkeruujärjestelmän, joka on käytössä viimeistään vuonna 2014. Apulaisoikeuskansleri Puumalainen muistuttaa, että määräaikojen toteutumisen tehokas valvonta edellyttää, että niiden toteutumisesta on käytettävissä luotettavaa, kattavaa ja valtakunnallisesti vertailukelpoista tietoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*