Osa kuntien luottamushenkilöistä on löytänyt Facebookista luontevan kanavan pitää yhteyttä kuntalaisiin vaalien välillä. Osalle kuntapäättäjistä näyttää taas riittävän julkisen profiilin päivittäminen vaalien alla, silakkamarkkinoiden aikaan ja juhlapyhinä.

Jalasjärveläinen kunnanvaltuutettu Aku Autio (kok.) päivittää sivujaan säännöllisesti ja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kyse on tietoisesta valinnasta.

-Minun kaltaiselle nuorelle kunnanvaltuutetulle sosiaalinen media on erittäin tärkeä kanava olla vuorovaikutuksessa kuntalaisten kanssa. Jalasjärvellä on erityinen kuntalaismielipide -ryhmä, jossa keskustelu on aktiivista ja kuntalaisten huolenaiheet tulevat nopeasti esiin. Toki joihinkin kommentteihin on suhtauduttava varauksella, jos kirjoittajalla sattuu olemaan huono päivä, Autio huomauttaa.

Ei salaisuuksia

Aku Autiolla on selvä linja sen suhteen, mitä missäkin vaiheessa facessa voi kertoa.

-Ensisijaisesti kerron kuntalaisiin vaikuttavista asioista, mutta myös yhteiskunnallisista ja poliittisista tapahtumista yleisesti. Selkein raja menee julkisen ja salaisen/yksityisen asian välillä. En halua aiheuttaa turhaa mielipahaa ja pyrin formaaliuteen. Asiat asioina, Aku Autio kiteyttää.

Samoilla linjoilla on kajaanilainen kaupunginvaltuutettu Aki Räisänen (vas.). Kunnallisten tehtävien ohella Akin kaverit saavat lukeakseen säännöllisesti päivityksiä muun muassa Kainuun maakunnan, puolueen ja Kevan asioista.

-Kerron Facebookissa päätöksenteosta vain julkisia ja jo päätettyjä asioita. Tietysti olen usein edellä muita, kun tiedän valmistelussa olevan asian ja voin kertoa sen heti eli osaan odottaa päätöksen julkistamista. Usein olisi houkutus kertoa iso uutinen etukäteen, mutta jos niin tekisin, niin sitten en saisi tietoa niin hyvin kuin nyt saan, Räisänen kommentoi.

Kaksi profiilia

Osa kuntapäättäjistä on luonut oman henkilökohtaisen face-profiilin oheen julkisen profiilin, josta käy ilmi henkilön asema kunnallispolitiikassa. Näin on tehnyt kaupunginvaltuutettu Arja Wallenius (kesk.) Vantaalta.

-Oma privaatti profiilini on kuitenkin pääprofiili, jossa minulla on eniten ”kavereita” ja keskustelukin vilkkaampaa, kuin kuntapäättäjä sivuilla. Olen tavallaan kahden profiilin loukussa ja näin myös priva-asiat ovat menneet ”sekaisin” yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanssa, Wallenius kertoo.

Vaikka yhteydenottoja sosiaalisen median kautta tulee, niin aktiivisempiakin kuntalaiset voisivat olla.

-Vuorovaikutus on vähäistä, mutta joskus tunteet nousevat pintaan ja keskustelua herää. Näitä asioita on ollut muun muassa lastensuojelun tilanne, kouluasiat ja toimeentulotuen asiat. Varsinaisesti evästystä tulee tosi vähän ja olenkin miettinyt, miten pystyisin olemaan niin aktiivinen, että herättäisin ihmisissä halun osallistua enemmän, Arja Wallenius jatkaa.

Riihimäkeläinen kaupunginvaltuutettu Matti Liimatainen (vas.) perusti omat luottamushenkilösivut faceen valtuustokauden alussa 2013.

-Tarkoituksena oli tuoda ”päiväkirjamuodossa” esiin, mitä se valtuutettu oikein tekee ja mitä kaikkea se työ pitää sisällään. Joskus tuntuu mukavalta, kun olen jonkin asian päivittänyt ja joka kerää tykkäyksiä ja herättää keskusteluja. Pyrin parhaani mukaan seuraamaan keskustelujen kulkua, jotta ne pysyisi asialinjalla. Asiattomat kommentit poistan, Liimatainen linjaa.

Facebookissa kommentointi tapahtuu rekisteröityjen profiilien kautta, joka takaa keskustelun tason ”hyppysissä pysymisen”.

-FB on siitä hyvä formaatti, että yleensä ihmiset kommentoivat omalla profiililla, tämä olisi hyvä tapa myös mediassa, ehdottaa Matti Liimatainen.

 Muita kommentteja

-Facebook on hyvä kanava verkostoitua ja vaihtaa mielipiteitä asioista niin muiden päättäjien kuin kuntalaistenkin kanssa. Myös ajankäytön kannalta tämä on tehokasta. Minulla on poliitikkoprofiili ja oma sitten erikseen. Nina Laihanen (ps.), Lahti.

-Raja kirjoituksissani menee vain oikeastaan siinä, etten kirjoita julkisia päivityksiä keskeneräisistä asioista puhumattakaan asioista, jotka muuten ovat vaitiolovelvollisuuden piirissä. Puolue tai valtuustoryhmä ei siis rajoita sananvapautta tai mielipiteitäni, Janne Olsen (sdp), Tornio.

– Keskustelut Facebookissa on mielestäni ihan hyvä tapa käydä ajankohtaisista asioista keskustelua, mutta vain yksi niistä. Facebook on myös nopea keskustelukanava. Asioihin voi reagoida hyvinkin nopeasti. Itse olen luonut kunnanjohtajan puheenjohtajan roolissani erillisen Facebook-profiilin, joten rajaan myös asioita, joista kirjoitan. Sanna Kervinen (kok.), Tuusula.

-En tiedä liioitellaanko sosiaalisen median merkitystä politiikassa. Päivitän kunnanvaltuutettu-profiiliani kohtalaisen usein (en päivittäin, mutta lähestulkoon viikoittain), ja saan vastaukseksi yleensä muutaman tykkäyksen, mutta kommentteja harvemmin. Saattaa olla niin, että kun en pyri erityisemmin provosoimaan, en herätä intohimoista keskustelua. Miikka Anttila (vas.), Janakkala.

-Minä ainakin nimenomaan haluaisin kuntalaisten mielipiteitä, jotta päätöksentekoni saisi jotain osviittaa laajemmasta näkökannasta. Olen myös aktiivinen omalla henkilökohtaisella profiililla ja sen kautta saan myös mielipiteitä/palautetta eri asioista. Kati Kettunen (kok.), Kirkkonummi.

-Pyrin olemaan aktiivinen some päivittäjä. Haluan kertoa äänestäjillemme mitä kunnan päätöksen teossa tapahtuu. Välillä kyselen ihmisten mielipiteitä tuleviin päätöksiin, ei paljon näitä mielipiteitä ole tullut. Jari Heikkinen (ps.), Riihimäki.

 

Jutun kommentit on kerätty Facebookin välityksellä. Nopeimmat vastaajat ehtivät mukaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*