Haapavesi, Oulainen ja Ylivieska valmistelevat yhteistoimintahanketta, jonka tavoitteena on rakentaa mahdollisimman laajan kuntajoukon ja olemassa olevan yhteistoiminta-alueen muodostama uusi yhteistoiminta-alue, joka vastaisi pidemmälläkin aikajaksolla alueen perusturvan palveluista.

– Katsomme että nykyistä laajempi alue turvaisi jatkossa paremmin palvelut ja mahdollistaisi niiden järjestämisen ja tuottamisen kustannustehokkaasti, kertoo Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä Kuntalehdelle.

Haapavesi, Oulainen ja Ylivieska yrittivät vastaavaa hanketta jo vuosi sitten, mutta muut kunnat eivät innostuneet.

– Kun marraskuussa tuli ministeriötyöryhmän linjaukset, jotka tukevat tätä, ajattelimme yrittää uudestaan muiden saamista mukaan, Ojanperä sanoo.

Hanketta valmistellaan yhteistyössä OYS-erva-alueen kokeiluhankkeen selvitysmiesten kanssa. Tammikuun 30. päivänä järjestettävän kuulemistilaisuuden, johon alueen kunnat on kutsuttu mukaan, jälkeen odotetaan kuntien kannanottoa siitä, ketkä lähtevät yhteisesti valmistelemaan kuvattua laajempaa perusturvan yhteistoiminta-aluetta.

Ylivieskan palvelut järjestetään tällä hetkellä neljä kuntaa ja 33 500 asukasta kattavan peruspalvelukuntayhtymä Kallion kautta. Ympäristön kunnissa toimii useita muita peruspalvelukuntayhtymiä. Ojanperä uskoo, että jos mukaan saataisiin yli 50 000 asukkaan verran kuntia, palveluiden järjestäminen tehostuisi.

Nyt käynnistetyn hankkeen tavoitteena on tehdä päätöksiä ennen kesälomia.

– Jo mukana olevat kolme kuntaa ovat tehneet alustavaa työtä ja valinneet selvitysmiehen. Tavoitteena on saada toukokuun loppuun mennessä niin konkreettinen raportti, että sen pohjalta voidaan tehdä päätös kesäkuussa, Ojanperä kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*