Kouvolan hallinto-oikeus on hylännyt Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) Kouvolan paikallisyhdistyksen valituksen Kouvolan kaupungin päätöksestä lomauttaa kaupungin henkilöstö kolmeksi viikoksi tänä vuonna.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginhallituksen päätös lomauttaa opetushenkilöstöä ei ole lainsäädännön vastaista.

Kunnalla on kuitenkin velvollisuus huolehtia siitä, että perustuslakiin ja opetustoimintaa koskeviin lakeihin ja niiden nojalla annettuihin säännöksiin kirjatut opetukseen osallistuvan oikeudet toteutuvat lomautuksista huolimatta.

Kaupunginhallitus päättämät lomautukset ovat yksi osa Kouvolan talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Lomautuksilla tavoitellaan noin 7 miljoonan euron henkilöstömenojen säästöjä.

OAJ:n Kouvolan paikallisyhdistys vaati, että Hallinto-oikeus kumoaa kaupunginhallituksen päätöksen lainvastaisena siltä osin kuin se koskee päiväkotien, peruskoulujen, lukioiden, ammattiopiston ja kansalaisopiston opetushenkilöstöä sekä päiväkodinjohtajia ja rehtoreita.

Kouvolan opettajat selviävät muuta henkilöstöä lyhyemmällä lomautuksella. Pääosa lomautuksista on ohjeistettu toteutettavaksi teemapäivinä ja ns. vesopäivinä.

Kouvolan kaupungin henkilöstöjohtajan Päivi Karhun mukaan lomautuksilla tavoiteltava henkilöstömenojen säästötavoite on niin suuri, että lomautukset oli kohdistettava myös opettajiin.

–  Opetushenkilöstön määrä on niin suuri, että mikäli heidät olisi jätetty lomautusten ulkopuolella, olisi muuhun henkilöstöön kohdistettava lomautusaika kasvanut kohtuuttoman pitkäksi, Karhu kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*