KHO: Pelkkä yleiskaavan ikä ei osoita kaavan vanhentuneen
Ikä on vain numero. Tätä mieltä oli myös korkein hallinto-oikeus, kun se antoi ratkaisunsa Asikkalan kunnanvaltuuston marraskuussa 2018 hyväksymän ranta-asemakaavan laillisuudesta. Kunnanvaltuusto oli hyväksynyt Rismalahden ranta-asemakaavan alueelle, jolla oli voimassa vuonna 2002 vahvistettu osayleiskaava.
Voimassa olleessa kaavassa alue oli osoitettu virkistys- ja retkeilypalveluiden alueeksi. Yleiskaavan vahvistamisen jälkeen oli tullut voimaan maakuntakaava, jossa alue oli osoitettu yleiseen virkistykseen ja ulkoiluun.
Kun alueelle valmisteltiin ranta-asemakaavaa, niin valmistelussa poikettiin yleiskaavan ohjausvaikutuksesta sillä perusteella, että yleiskaava on vanhentunut. Vanhentumista perusteltiin yleiskaavan iällä, virkistysmatkailun tarpeita koskevilla majoitustarpeiden muutoksilla ja ristiriidalla maakuntakaavan kanssa. Maakuntakaavassa kun oli kohdealuemerkintä, jonka mukaan ranta-asemakaava-aluetta kehitetään matkailulliseen suuntaan virkistyksen ja ulkoilun ohella.
Tuoreessa vuosikirjapäätöksessään KHO myöntää, että alueella voimassa olevaa yleiskaavaa voitiin pitää suhteellisen vanhana. Pelkästään iän perusteella ei kuitenkaan voitu päätellä, että kaava olisi ilmeisen vanhentunut.
Asiaan perehtyessään KHO ei löytänyt myöskään yleiskaavan ja maakuntakaavan väliltä ristiriitaa. Myöskään tarve yleiskaavan mukaisten majoitusratkaisujen kehittämiseen ei korkeimman hallinto-oikeuden mukaan merkinnyt, että olosuhteet olisivat muuttuneet niin merkittävästi, että yleiskaavan mukaiset ratkaisut eivät olisi enää olleet perusteltuja.
-Yleiskaavaa ei voitu katsoa ilmeisen vanhentuneeksi pelkästään sillä perusteella, että yleiskaavaa haluttaisiin sisällöllisesti muuttaa tai tarkistaa, KHO:n ratkaisussa todetaan.
Aiemmin asiaa käsitellyt Hämeenlinnan hallinto-oikeus oli hylännyt kunnanvaltuuston päätöksestä tehdyn valituksen. Nyt KHO kumosi hallinto-oikeuden ja kunnanvaltuuston aiemmat päätökset.
Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivustolla