Kuusamoon on tuotu tammikuun alusta lähtien kymmenkunta puolankalaista potilasta, joiden oireet olisivat edellyttäneet erikoissairaanhoitoa, sanoo Kuusamon vastuulääkäri Niilo Keränen Kainuun Sanomissa.

Osa potilaista on ollut jo ambulanssin kyydissä matkalla Kainuun keskussairaalaan, kun Kaksista on tullut käsky kuljettaa potilas Kuusamoon.

– Olemme täällä ihmetelleet Kaksin toimintaa. Tuntuu, että inhimillisyys on unohtunut, Keränen sanoo.

Keräsen mukaan on selvää, että esimerkiksi sydänkipuinen potilas kuuluu erikoissairaanhoitoon, ei perusterveydenhoitoon.

– Olen vakuuttunut, että jos Kainuun malli olisi toiminnassa, potilaat olisi ilman muuta hoidettu Kaksissa erikoissairaanhoidossa.

Keräsestä tuntuu, että Kainuussa ja Kaksissa on vallalla kostomentaliteetti ja että puolankalaiset potilaat ovat joutuneet ”ambulanssiralliin”.

Keräsen mukaan pelissä on ollut peräti henki ”ehkä muutaman potilaan kohdalla”.

Puolanka on ulkoistanut perusterveydenhoitonsa terveyspalveluyritys Attendolle vuoden alusta. Samalla puolankalaisten ilta, yö- ja viikonloppupäivystys siirtyi Ouluun ja Kuusamoon.

Erikoissairaanhoidossa Puolanka kuuluu Kainuun sairaanhoitopiiriin, jonka päivystys on Kajaanissa Kainuun keskussairaalassa.

Hallintoylilääkäri Esa Ahonen kiistää, että puolankalaisia kohdeltaisiin eri tavalla kuin Kainuun muiden kuntien asukkaita. Hänen mukaansa ensihoidon toiminta on sopimusten mukaista.

– Minun käsitykseni mukaan näin on ohjeistettu ja pyritty tekemään, Ahonen sanoo.

Uutinen Kainuun Sanomien verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*