Alajärven keskustaan suunnitellun puukerrostalon havainnekuva. (Kuva: Anssi Kärki / Tampereen yliopisto)

KUNTAKIERROS Laadukkaiden vuokra-asuntojen pulasta kärsivä Alajärven kaupunki yrittää saada liikkeelle ainakin yhden puukerrostalon rakentamisen kaupungin keskustaan.

Kaupunki on laatinut yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa keskustassa sijaitseville tyhjälle tonteille luonnoksen yhteensä viidestä puukerrostalosta piharakenteineen. Tarkempaan tarkasteluun on nostettu yksi puukerrostalo, jonka toivotaan olevan lähtölaukaus alueen kehittämiselle.

-Alajärven kaupungissa on ollut tarvetta laadukkaille vuokra-asunnoille jo pidemmän aikaa. Vapaiden vuokra-asuntojen puute on ollut jopa pullonkaulana Alajärvelle muutolle, kertoo kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Alajärven kaupunki käynnisti vuoden 2023 alussa yhteistyön Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa tavoitteena puukerrostalon suunnitteleminen kaupungin keskustaan. Professori Ari Hynysen johtama tutkimusryhmä teki suunnittelutyön EAKR-rahoitteisessa JOTAR – joustavan ja terveellisen asumisen rakentajat -hankkeessa.

Hankkeen tavoitteena oli joustavan, turvallisen ja terveellisen asuminen edistäminen tuomalla suunnittelu mahdollisimman lähelle käytännön toteuttajia.

Arkkitehti Anssi Kärki teki yleissuunnitelman alueesta, johon kuuluu kaikkiaan viisi kerrostaloa piha-alueineen. Tarkempaan tarkasteluun valittiin seitsemän asunnon kerrostalo. Talo on nelikerroksinen puukerrostalo, jossa on vain kaksi asuntoa kerrostasannetta kohti.

Alajärven kaupunki kutsui alueen rakennusteollisuuden, rakentajien, rahoittajien ja eri tahojen edustajia koolle Alajärven kaupungintalolle 15. elokuuta. Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen toi esille kaupungin toiveita ja ajatuksia ja professori Ari Hynynen esitteli tutkimusryhmänsä kanssa luonnoksen puukerrostalosta.

Alajärven kaupunki lähtee nyt pohtimaan sitä, että miten talohanke saataisiin toteutukseen mahdollisimman pian.

-Käymme myös valtuuston kanssa aiheesta laajamittaisen keskustelun eri vaihtoehtoineen. Mikäli mahdollista niin pyrimme saamaan varauksen jo ensi vuoden talousarvioon, jossa kaupunki varaa omalta osaltaan rahoituksen huoneistojen ostoon omaan vuokrakäyttöön, kaupunginjohtaja Koivunen sanoo.

Alajärvi on monin tavoin ponnistellut vuokra-asuntopulan ratkaisemiseksi. Vuoden 2022 vuoden lopussa kaupunki käynnisti Kotipesä-kampanjan, jolla pyrittiin löytämään tyhjillään olevia asuntoja vuokralle tai myyntiin. Kampanja oli onnistunut ja se jatkuu edelleen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*