Pori kerää tietoa ihmisvirtojen liikkeestä sensoriverkoston avulla - tavoitteena kohdentaa palveluita sinne, missä niille on kysyntää
Pori parantaa palvelujaan sensoriverkoston keräämän tiedon avulla. (Kuva: Porin kaupunki)
KUNTAKIERROS Pori mittaa Hypercellin palvelun avulla ihmisvirtojen liikehdintää kaupungissa. Dataa hyödyntämällä voidaan kehittää kaupungin toimintaa sekä tarjota tietoa eri alueilla toimiville yrittäjille.
Palvelun avulla voidaan mitata kaupungin eri matkailukohteiden ja tapahtumien vetovoimaa sekä kohdentaa palveluita sinne, missä niille on kysyntää. Dataa voidaan hyödyntää myös ympäristön kuormituksen tasapainottamisessa sekä liikennesuunnittelussa ja tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa.
– Olemme tutkineet erilaisia vaihtoehtoja nimenomaan ihmisvirtojen mittaamiseen kaupungin alueella. Kuluneen vuoden aikana olemme pilotoineet Hypercell -sensoreita muutamassa paikassa ja nyt laajennamme toimintaa. Tätä kautta pystymme seuraamaan jatkossa kävijämääriä niin kävelykadun ja kauppatorin, Kirjurinluodon kuin Yyterin alueilla, kertoo ICT-yksikön päällikkö Ilkka Manninen Porin kaupungin tiedotteessa.
Tietoa kerätään ihmisvirran määrästä ja keskimääräisestä viipymästä eri paikoissa. Sensorit keräävät anonyymejä Bluetooth-signaaleja laitteista, esimerkiksi matkapuhelimista. Kerätty tieto on anonyymiä eikä sitä voida yhdistää toiseen tietoon, mikä mahdollistaisi käyttäjän tunnistamisen.
Yyterissä kävijämääriä mitataan sensorien lisäksi laskuriporttien avulla, mutta kävelykadulla ja kauppatorilla sekä Kirjurinluodossa mittaamista tehdään nyt ensimmäistä kertaa Hypercell-palvelun avulla.
– Olemme tehneet kehittämistyötä kaupunkiorganisaation ja eri yksiköiden tiedon tarpeisiin perustuen. Yhteistyön avulla löydettiin erityisesti ne kohteet, joita ensi vaiheessa halutaan seurata. Tähän mennessä saatu tieto on ollut erittäin käyttökelpoista ja edesauttaa tiedolla johtamista tulevaisuudessa, Manninen sanoo.
Jatkossa Hypercell-sensoreiden tuottamaa dataa pystytään yhdistämään muuhun Porin kaupungin keräämään kävijätietoon. Tulevaisuudessa myös teleoperaattorien tietoa on tarkoitus ottaa käyttöön. Hypercell-sensoreita ja niiden tuottamaa dataa ovat hyödyntäneet myös muun muassa Helsinki, Turku, Tampere ja Vantaa.