Hän korostaa myös kuntien keskinäisen keskustelun tarvetta.

Mäki-Lohiluoma puhui Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuudessa Oulussa tiistaina. Kuntaliiton toimitusjohtaja näkee myönteisenä kuntien halun kehittää peruspalveluja kuntalähtöisesti.

Valtiovarainministeriön työryhmän kuntarakenneraporttiin annetut kuntien lausunnot ovat kuitenkin hyvin vaihtelevia. Osa kunnista kannattaa kuntien välisen yhteistyön syventämistä. Osa kunnista kannattaa yhdistymisselvityksen toteuttamista joko valtiovarainministeriön esittämällä alueella tai jollain muulla vaihtoehtoisella alueella.

– Kaikissa maakunnissa kunnat ovat esittäneet omia vaihtoehtoja selvitysalueiksi. Kuntien keskinäisen keskustelun ja yhteistyön edistämiseksi on erittäin tärkeää, että kunnat ovat esittäneet omia selvitysalueita sekä yhteistyöratkaisuja, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma toteaa.

Omia ratkaisujaan esittäneille kunnille Mäki-Lohiluoma vaatii riittävästi valmisteluaikaa.

– Riittävä valmisteluaika on otettava huomioon, kun maan hallitus tekee jatkolinjauksiaan, Mäki-Lohiluoma edellyttää.

Kuntaliiton asiantuntijat työstävät omaa analyysiään kuntien kuntarakenneselvitykseen antamista lausunnoista.

-Kuntaliitto painottaa omassa analyysissään alueellista näkökulmaa. Jotta saadaan suuntaa-antava käsitys kuntauudistuksen toteutumisen mahdollisuuksista, on arvioitava alueittain kuntien kannanottoja mahdollisista valmiuksista liitos- tai yhteistyön syventämisselvityksiin muiden kuntien kanssa, Mäki-Lohiluoma linjaa.

Kuntaliiton analyysin mukaan lähes kaikki kunnat pitävät välttämättömänä kuntaperusteisen palvelujärjestelmän kehittämistä. Kehittämisen keinoina kunnat kannattavat enemmän kuitenkin palvelurakenteiden kuin kuntarakenteiden uudistamista.

Mäki-Lohiluoman mielestä on kiinnitettävä huomiota siihen, että kuntien kannanotot ovat ehdollisia ja moniselitteisiä. Kunnilla ei ole ollut tiedossaan riittäviä tietoja sosiaali- ja terveyspalvelujen selvitystyöstä eikä kunnan tehtävien arviointityöstä. Lisäksi lausuntojen muotoiluun ovat vaikuttaneet useat erilaisiin taustatietoihin ja ennusteisiin sekä alueiden erilaisuuteen liittyvät tekijät. 

Kunnat ovat kokeneet puutteeksi sen, että Paras-hankkeen myötä aikaansaatua yhteistyötä ei ole huomioitu riittävästi VM:n selvityksessä.  Puutteeksi on koettu myös liian tiukka aikataulu, joka ei mahdollistanut kuntien välisiä keskusteluja.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*