Asiaa valmistelleen työryhmän esittämistä malleista sosiaali- ja terveyspoliittinen ministeriryhmä valitsi jatkotyön pohjaksi mallin, jossa kunnat tai sosiaali- ja terveydenhuollon alueet vastaavat perustason palvelujen järjestämisestä. Tähän vastuuseen kuuluisi myös merkittävä osa sairaalahoitoa.

– Esitys turvaa kuntaperustaisen palvelujärjestelmän eli palvelut ovat kuntalaisten suorassa valvonnassa ja yhteydessä kunnan tuottamaan peruspalvelujen kokonaisuuteen ja hyvän elämän turvaverkostoon, työryhmän jäsen, varatoimitusjohtaja Haatainen sanoo.

Esitys liittyy hallituksen käynnistämään kuntauudistukseen, jolla pyritään turvaamaan kansalaisten peruspalvelut myös ikäihmisten määrän kasvaessa ja talouden tiukentuessa.

Haataisen mukaan kuntien peruspalveluita on voitava vahvistaa, ja siihen tarvitaan vahvoja kuntia tai sosiaali- ja terveydenhuollon alueita.

– Erikoissairaanhoidon turvaamiseksi tarvitaan eritysvastuualueita, joiden on voitava vastata erikoissairaanhoidon ympärivuorokautisesta päivystyksestä ja sairaanhoidosta.

– Jatkotyössä on erityisen tärkeää keskittyä siihen, mikä on järkevin ja kustannustehokkain työnjako perus- ja erikoissairaanhoidon välillä. Viisi erva-aluetta tarjoavat hyvän lähtökohdan huolehtia valtakunnallisesti kattavasta ja laadukkaasta erikoissairaanhoidosta.

Uudistuksen lähtökohtana on Haataisen mielestä oltava ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä toimivat palvelut.

– Kunta on ainoa taho, joka voi saumattomasti huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista monilla eri tavoilla. Tällöin myös palvelujen ohjauksen ja rahoituksen on kuljettava kuntien kautta silloinkin kun, palvelut toteutetaan kuntien välisenä yhteistoimintana tai ostopalveluina, Haatainen sanoo.

Haatainen korostaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneratkaisuja ja kuntarakenneuudistusta on tarkasteltava valtioneuvostossa kokonaisuutena ja kunnille on annettava toinen lausuntomahdollisuus kokonaisuuden valmistuttua.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*