Kuntien työn kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislainsäädäntö tehdään huolella, sillä lain vaikutukset heijastuvat kuntauudistuksen etenemiseen ensi vuonna.
 
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmistelutyöryhmä on tänään jättänyt väliraporttinsa peruspalveluministeri Susanna Huoviselle.
 
– Kuntaliitto pitää tärkeänä että väliraportissa ei ole lähdetty pilkkomaan perustason sosiaali- ja terveyspalveluita pienempiin osiin, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen.
 
– Väliraportti tarjoaa pohjaa keskustelulle kuntien välisistä kustannusjaoista, mutta lopullinen rahoitusmalli vaatii vielä täsmennyksiä, jotka ovat riippuvaisia valtionosuusuudistuksen linjauksista. Sekä heikko talouskehitys että valtionosuusleikkaukset asettavat haasteita rahoituksen järjestämiselle.
 
– Moniportaisten ja rinnakkaisten rahoitusjärjestelmien selkeyttäminen on jatkossa tarpeen. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjen osalta on tarpeen selvittää omistussuhteita järjestämisvastuiden muuttuessa.
 
Liiton mukaan arjen perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sopivat hyvin 20 000-50 000 kokoluokan kuntien vastuulle.
 
– Laajemmat sote-alueet ovat tarpeen erikoissairaanhoidon ja päivystyksen järjestämisen osalta, arvioi Haatainen.
 
Kuntalaisille tarjottavien palvelujen sisällöistä keskusteltava
 
– Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ovat vain yksi ulottuvuus kuntalaisten palvelujen turvaamisessa. Keskustelu tulevaisuuden sote-palvelujen sisällöistä on vielä käymättä, muistuttaa Tuula Haatainen.
 
– Kuntalaisten eriarvoistuminen ja asukkaiden ikääntyminen edellyttävät uusien toimintatapojen etsimistä. Lähtökohtana on oltava ihmisten tosiasialliset tarpeet. Järjestelmäkeskeisestä lähestymistavasta on päästävä käyttäjälähtöiseen palvelujen suunnitteluun.
 
Sosiaali- ja terveydenhuollon korjaavien toimenpiteiden rinnalla olisi myös mietittävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä kuntalaisten omaehtoisen toiminnan kautta tapahtuvaa hyvinvoinnin vahvistamista.
 
Kuntayhtymät järjestämismallina myös jatkossa
 
Kuntaliiton hallitus on linjannut tavoitteeksi, että vastuukuntamallin rinnalla sote-palveluja on voitava järjestää myös kuntayhtymien kautta.
 
– Etenkin yliopistollisten sairaaloiden tulevaisuus huolettaa. Ne toimivat nyt kuntayhtyminä ja vastaavat hyvin erikoissairaanhoidon tarpeisiin. On turha purkaa sellaista, mikä jo toimii hyvin, sanoo Haatainen.


Kunta.tv haastatteli Tuula Haataista väliraportin luovuttamisen yhteydessä. Katso haastattelu >

Lisää aiheesta:
Sote-uudistuksen väliraportti täsmentää hallituksen linjauksia

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*