Kuntaliiton mielestä valtiovarainministeriön (VM) tuore budjettiesitys keskittyy valtiontalouden, ei julkisen talouden, tasapainottamiseen.

 

– Tarvitaan päätöksiä joilla vahvistetaan kansainvälistä kilpailukykyä ja työllisyyttä. Tätä kautta vahvistetaan niin kuntien kuin valtion veropohjaa, ja luodaan edellytykset hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi. Tarvitaan myös maltillinen ja pitkäaikainen työmarkkinaratkaisu, jonka syntymistä hallituksen budjettivalmistelussa tulee edistää, kommentoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen alustavaa tietoa valtiovarainministeriön talousarvioesityksestä.
 
Hallitus käsittelee budjettiehdotusta elokuun lopussa budjettiriihessä. Ehdotus perustuu pitkälti huhtikuussa kehysriihessä tehtyihin linjauksiin.

 

– Mikäli hallitus toteuttaa uusia verovähennyksiä kuntaveroihin, ne tulee korvata hallitusohjelman mukaisesti kunnille täysimääräisesti. Näin hallitus on tähän asti toiminut.
 
Kietäväinen korostaa, että tarvitaan toimia koko julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tähän mennessä valtaosa valtion säästöistä on kohdistettu valtionosuusleikkauksien kautta kunnille. Tämä ei paranna lainkaan julkisen talouden tasapainoa, vaan siirtää vastuun säästöistä valtiolta kunnille.
 
Jo päätetyt valtionosuusleikkaukset nousevat vuonna 2014 runsaaseen 1,1 miljardiin euroon. Tämä merkitsee laskennallisesti 1,25 prosenttiyksikön korotusta kunnallisveroon. Samaan aikaan kuntien tehtävien määrää on kasvatettu.
 
– Ensi vuonna kuntien tehtävät laajenevat muun muassa oppilas- ja opiskelijahuollon sekä lastensuojelun osalta, Kietäväinen muistuttaa.
 
Kuntaliitto on pettynyt siihen, että valtiovarainministeriön budjettiesitykseen ei sisältyne kuntien toivomaa 200 miljoonan euron peruskorjausrahoitusta kosteusvaurioista kärsineille rakennuksille. Rahoituksella olisi Kuntaliiton mukaan suuria ja välittömiä työllisyysvaikutuksia, sekä parannettua esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja terveydenhuollon tilojen terveellisyyttä.
 
VM:n budjettiehdotus julkistetaan huomenna torstaina.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*