Jäsenanomuksen pöydälle jättämisen syytä ei ole sanottu julki  mutta taustalla on yksinkertaisesti kilpailutilanne. Kuntarahoituksella on omistuspohjansa vuoksi käytännössä pysyvästi erittäin korkea luottoluokitus ja sen avulla se pystyy tarjoamaan omalle omistajakunnalleen eli kunnille luottoja halvemmalla kuin heikomman luokituksen rahalaitokset voivat tarjota. Eurooppalaisessa luokituksessa Kuntarahoitus on ”taho, joka hankkii julkiselle sektorille rahoitusta”.

Kuntarahoitukselle jäsenyys olisi nyt tärkeää, koska keskusliitto seuraa tarkasti EU:n tiivistyvää rahoitusalan säännöstöä. Tähän seurantaan Kuntarahoituksen omat resurssit eivät riitä. Tilanne on outo sen vuoksi, että tilanne on vähän sama kuin Eteläranta 10 jättäisi kaikki valtionyhtiöt työnantajajärjestöjen ulkopuolelle tai vientiyritykset päättäisivät, että vaikkapa metalliliittoon ei hyväksytä keskimääräistä korkeamman luottoluokituksen yrityksiä, koska ne saavat markkinoilta muita paremmin sijoituspääomaa.

Finanssipiireissä arvellaan, että Kuntarahoituksen vahva asema kuntakentällä hiertää erityisesti OP-Pohjolaa, jonka vanhat juuret kuntien päättäjiin ovat saattaneet hieman heikentyä viime vuosina. Kuntarahoituksen omistajien eli kuntien piirissä tilannetta pidetään outona. Kuntarahoituksella oli yhtiökokous 27.3. Kuntarahoitus ei kilpaile pankkien kanssa eläke- tai sijoituspalveluista, maksuliikenteen hoidosta tai talletuksista. Se hoitaa vain omaa kapeaa kuntasektoriaan, mutta silti osa pankeista näyttää kokevan sen uhaksi itselleen.

Jyrki Koulumies

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*