Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 91 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 72 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 68 kunnassa.

Lisäksi 153 kunnassa määrättiin erillinen rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti ja 258 kunnassa erillinen veroprosentti yleishyödyllisille yhteisöille.

Vuoden 2012 kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 2011 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2012 määräämät veroprosentit. Suurin osa kiinteistöverosta (72 prosenttia) kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista. Maapohjan osuus on noin 28 prosenttia tuotosta.

Kiinteistöverotuspäätökset on ennen postitettu asiakkaille elokuun alussa. Kiinteistöjen omistajat saavat vuoden 2012 päätökset nyt maaliskuun loppuun mennessä. Aikataulu on yhtenäistetty tuloverotuksen kanssa. Muutokset kiinteistötietoihin ilmoitetaan viimeistään toukokuussa.

Muutosten ilmoittamista varten kiinteistöverotuspäätöksen mukana on esitäytetty lomake. Jos tiedot eivät ole muuttuneet, ilmoitusta ei tarvitse palauttaa. Kiinteistöveron eräpäivät ovat edelleen syksyllä. Tänä vuonna eräpäivät  ovat 19.9. ja 1.11.

Verotuspäätöksiä lähetetään noin kaksi miljoonaa kappaletta. Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka kiinteistön omistaja maksaa kiinteistön sijaintikunnalle. Vero on kiinteistöveroprosentin mukainen osuus kiinteistön arvosta. Kiinteistöveroprosentin päättää kunta, mutta eduskunta säätää prosentille ala- ja ylärajan.

Puolessa kaikista kiinteistöistä maksettava vero jää alle 170 euron. Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 17 euroa. Tällaisia kiinteistön omistajia on alle 10 prosenttia.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*