Kuntien yhteenlaskettu vuosikate oli viime vuonna vajaat 2,1 miljardia euroa, kun se edellisvuonna oli 2,5 miljardia. Vuoden 2011 vuosikate on vielä kuitenkin parempi kuin vuonna 2009.

Tilinpäätösten mukaan vuosikate riitti viime vuonna kattamaan kunnissa 118 prosenttia ja kuntayhtymissä 100 prosenttia poistoista. Vuosikate riitti poistoihin 188 kunnassa.

Investointien omahankintamenoista vuosikate kattoi kunnissa kuitenkin vain 62 prosenttia ja kuntayhtymissä 66 prosenttia. Investointien omahankintamenot voitiin kattaa vuosikatteella 85 kunnassa.

Kuntien toimintakulut kasvoivat 5,3 prosenttia eli 1,7 miljardia euroa.

Verorahoitus kasvoi 942 miljoonalla eurolla. Valtionosuuksien kasvu oli tästä 228 miljoonaa ja verotulojen 714 miljoonaa euroa.

Kuntien verotuloista eniten kasvoivat tuloverot, joissa kasvua edelliseen vuoteen oli 437 miljoonaa euroa. Myös kuntien osuus yhteisöveron tuotosta oli 245 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi.

Investointeihin kunnat ja kuntayhtymät käyttivät viime vuonna reilut 4,3 miljardia euroa, joka on huomattavasti vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2010 poikkeuksellisen suuriin kuntayhtymien investointimenoihin ja kuntien investointihyödykkeiden myyntituloihin vaikuttivat suuret toimintojen siirrot kuntien ja kuntayhtymien välillä.

Kuntien lainakanta kasvoi edellisvuoteen verrattuna noin 483 miljoonaa euroa eli 4,6 prosenttia. Lainakanta oli asukasta kohden 2 037 euroa, kun se edellisvuonna oli 1 957 euroa. Kuntayhtymien lainakanta kasvoi noin 142 miljoonaa.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemasta kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston ennakkotiedoista. Tilasto sisältää 336 kunnan ja 164 kuntayhtymän tiedot.

(KL)

Lue Tilastokeskuksen tiedote aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*