Mika Lintilän johdolla on linjattu, että maakunnat osallistuvat aktiivisesti keskusteluun osaavan työvoiman saatavuudesta. Kuva: Liisa Takala

Maakuntien liitot saavat valtiolta 16 miljoonaa euroa kansallisen aluekehittämisen nimissä. Kyseisen määrärahan kohdentuminen tarkentuu nyt helmikuussa käytävissä keskusteluissa, joiden pohjalta valtio ja maakuntien liitot kirjaavat toimenpiteet yhteistyöasiakirjoihin.

Nämä tiedot ovat esillä työ- ja elinkeinoministeriön (TEMin) tiedotteessa, jossa kerrotaan edellä mainittuihin keskusteluihin osallistuvan edustajia eri ministeriöistä, ELY-keskuksista sekä TE-toimistoista.

Maakunnista keskusteluissa on mukana liittojen lisäksi edustajia tutkimus- ja koulutusorganisaatioista, keskuskaupungeista ja kehitysyhtiöistä. Alueiden elinkeinoelämää edustaa usein yrittäjäjärjestö, tiedotteessa kerrotaan.

Keskusteluista suuntaviivoja työvoimatiekarttoihin

Aikataulun mukaan keskustelut alkavat nyt tiistaina ja jatkuvat helmikuun 17. päivään.

Keskustelujen on tarkoitus vahvistaa valtion ja maakuntien vuorovaikutusta ja yhteistyötä aluekehitystavoitteiden saavuttamiseksi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän johtaman alueiden uudistumisen neuvottelukunnan linjauksen mukaisesti kaikkien maakuntien kanssa keskustellaan osaavan työvoiman saatavuudesta ja alueellisesta liikkuvuudesta.

Lisäksi TEMin tiedotteessa tähdennetään, että pula osaavasta työvoimasta koettelee useita aloja ja käytännössä kaikkia alueita. Osaavan työvoiman pulan lisäksi keskustellaan toimenpiteistä, joista hallitus on jo päättänyt.

– Keskustelujen johtopäätöksiä tullaan hyödyntämään ministeriössä politiikkatoimien jatkotyössä kuten toimialakohtaisten työvoimatiekarttojen valmistelussa, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen sanoo tiedotteessa.

Muita keskustelujen poikkihallinnollisia teemoja ovat muiden muassa ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen, vihreä siirtymä, bio- ja kiertotalous sekä hyvinvoinnin edistäminen ja eriarvoistumisen ehkäisy.

Keskustelukulttuuri uudelle uralle

Aluekehittämisen keskustelut toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa lakisääteisensä menettelynä. Keskustelujen yhteydessä kokeillaan valtion ja maakuntien sopimuksellisen yhteistyön toimintamallia.

Tiedotteessa täsmennetään myös, että keskusteluja on tarkoitus järjestää säännöllisesti jatkossa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä