Nokian entistä kaupunginjohtajaa Tapani Mattilaa kohtaan ei nostea syytettä, Pirkanmaan syyttäjänvirasto on päättänyt.

Nokian kaupungin palveluksessa oleva henkilö oli tehnyt rikosilmoituksen Mattilasta muun muassa työsyrjinnän ja virka-aseman väärinkäytön vuoksi.

Mattila erosi Nokialta helmikuussa sen jälkeen, kun kaupunginhallitus oli esittänyt, että hänen luottamuksensa mitattaisiin tilapäisen toimikunnan voimin. Toimikunnan perustamisen taustalla oli muun muassa epäilyjä työpaikkakiusaamisesta.

– Päätös oli odotettu, sillä en ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Päätös oli sikäli helpotus, että olen ollut löysässä hirressä roikkumassa tämän puoli vuotta, Mattila kertoo Kuntalehdelle.

– Tämä on ollut todella raskasta aikaa ja hyvin vastenmielinen prosessi sekä itselleni että perheelleni, kun tulee leimatuksi julkisuudessa rikolliseksi.

Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laitinen, sd., ei ota kantaa päätökseen, koska kyse on kahden yksityishenkilön välisestä asiasta.

– Prosessi on siltä osin päätöksessä ja varmasti kaikille huojentava asia, Laitinen sanoo.

Hän pitää valitettavana sitä, että Mattila erosi tehtävästään, ennen kuin työpaikkakiusaamisepäilyjen todenperäisyys saatiin selvitettyä.

– Siinä oli työhön ja virka-asiaan liittyviä asioita. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että tilapäisen valiokunnan olisi pitänyt saada toimia ja etsiä perusta esitettyihin väitteisiin.

Edellinen johtajisto antoi kiitettävät arvosanat

Mattila kertoo saaneensa johtajasopimuksensa kriteerein tehdyssä arviossa kauttaaltaan kiitettävät arvosanat työstään vain viikko ennen eroamiseen johtaneen prosessin alkua.

– Olen aktiivisesti puuttunut epäkohtiin ja virheisiin jos olen sellaisia havainnut. Ehkä olen astunut jonkun poliitikon varpaille, Mattila sanoo.

– Nokialla on ollut minun aikanani tiukkaa talouden pitoa. Minun aikanani Nokia ei esimerkiksi lomauttanut henkilöstöä, ja henkilöstön tyytyväisyys työhön on parantunut, Mattila sanoo.

Laitinen ei ota kantaa Mattilan saamiin kiitettäviin arvioihin työstään, koska arviot teki edellinen luottamushenkilöstö, jossa Laitinen itse ei ollut mukana.

– Tapani Mattila oli kaupunginjohtajan hyvin erilainen kuin aiemmat, sai paljon aikaan. Mutta kuten hän on itse sanonut, jos on epäkohtia, niihin pitää puuttua. Sitä samaa ovat luottamushenkilöt tässä toteuttaneet. Minun on hyvin vaikea arvioida Tapani Mattilan työn laatua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*