Oikeusministeriössä ei ryhdytä kriminalisoimaan maalittamista.

Oikeusministeriö kertoo, että maalittamista ei kriminalisoida. Oikeusministeri Leena Meri (ps.) kertoo kolumnissaan, että hallitusneuvotteluissa keskusteltiin ns. maalittamisilmiön kriminalisoinnista. Neuvotteluissa katsottiin, että sen erilliskriminalisoinnille ei ole tarvetta.

Meri viittaa kirjoituksessaan aiheesta käytyyn vilkkaaseen mediakeskusteluun ja huomauttaa, että ”rangaistaviksi on jo säädetty lukuisia rikoksia, joiden katsotaan liittyvän sellaiseen toimintaan, johon käytetty termi maalittaminen usein yhdistetään”.

Hän nimeää tällaisiksi rikoksiksi esimerkiksi virkamiehiin kohdistuvat rikokset, julkisen kehottamisen rikokseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen, kunnianloukkauksen, laittoman uhkauksen, vainoamisen ja pakottamisen.

– Lisäksi usean tekijän tekemään rikokseen sovelletaan rikoslain yleisiä oppeja osallisuudesta. Huomionarvoista on myös, että laiton uhkaus tuli 1.10.2021 virallisen syytteen alaiseksi, jos teko kohdistuu henkilöön hänen työtehtäviensä vuoksi, Meri kirjoittaa.

Meren mukaan Suomi ei sääntelyn suhteen poikkea esimerkiksi Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Itävallasta, Ranskasta ja Alankomaista.

Hän huomauttaa, että rikosoikeuden käytön tulisi aina olla viimesijainen keino puuttua ihmisten käyttäytymiseen.

– Kriminalisoitaessa sanallisia ilmaisuja on otettava huomioon erityisesti sananvapaus perusoikeutena, joka on demokratian kulmakivi. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä. Rikoslain tehtävänä ei voi olla kärkevän tai jopa vihaisen kritiikin estäminen.

”Ei tarvetta lisäselvityksille”

Meren mukaan myöskään lisäselvityksille ei ole tällä hetkellä tarvetta.

Hän huomauttaa, että ihmiset tuntuvat puhuvan ja ymmärtävän maalittamisilmiön ja sen kriminalisoinnin eri tavoin.

– Esimerkiksi, jos joku julkaisee sosiaalisen median alustalla kriittisen mielipiteen, jossa hän kritisoi toisen henkilön julkista mielipidettä ja muut jakavat edelleen kyseistä julkaisua, niin olisiko esimerkiksi tässä kyse rangaistavasta maalittamisesta ja ketä kaikkia tästä pitäisi rangaista?

– Tulee myös huomioida, että jos joutuu rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn uhkailun tai vainoamisen kohteeksi, siihen tosiaan on jo olemassa omat pykälänsä – ja niin pitää ehdottomasti ollakin.

Lue lisää Vehmaan Ari Koskinen kokee joutuneensa maalittamisen kohteeksi

Maalittamisen kriminalisointi jakaa mielipiteitä – poliittinen ilmapiiri on kärjistynyt ja ”poliitikoilla itsellään on tästä täysi vastuu”

Julkisen keskustelun uhkailua ollaan suitsimassa lailla – Edistää tasa-arvoa ja on tärkeä hoitoalalle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä