Kuva: Seppo Haavisto

Hallitus päätti puoliväliriihessään, että osana kannustinloukkujen purkamista päivähoitomaksuja alennetaan ja arviolta 6 700 perhettä tulee maksuttomuuden piiriin.

Muutoksen arvioidaan alentavan varhaiskasvatuksen maksukertymää ensi vuonna 90 miljoonalla eurolla.

”Toimien kuntataloutta heikentävä vaikutus kompensoidaan peruspalveluiden valtionosuuksia, kuntien yhteisöveron jako-osuutta sekä kiinteistöveron alarajoja korottamalla”, hallituksen tiedotteessa todetaan.

Alle kolmevuotiaan varhaiskasvatus maksaa kunnalle noin 17 000 euroa vuodessa ja yli kolmivuotiaan noin 11 000 vuodessa. Varhaiskasvatuksen kokonaiskustannukset kunnille ovat noin 2,7 miljardia euroa vuodessa.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallituksen esittämää päivähoitomaksujen alennusta positiivisena askeleena kannustinloukkujen purkamisessa.

– Varsinkin sisaruksista menevän päivähoitomaksun alentaminen kaikilla tulotasoilla on hyvä askel, joka lieventää monilapsisissa perheissä tuloharkintaisista päivähoitomaksuista nyt aiheutuvia ongelmia, Lehtinen sanoo Veronmaksajien tiedotteessa.

– Ensimmäisen lapsen osalta maksujen alentamisen rajaaminen vain pieni- ja keskituloisille ei ole sen sijaan yhtä onnistunut ratkaisu. Se lähinnä siirtää kannustinongelmia paikasta toiseen, mutta ei ratkaise perusongelmaa.

Lehtinen muistuttaa, että päivähoitomaksujen tulosidonnaisuus tulee perusteettomana ”triplaprogressiona” tulonsiirtojen ja progressiivisen tuloverotuksen päälle. Tästä kolminkertaisesta progressiosta aiheutuu aina kannustinongelmia pienten lasten vanhemmille.

Maksukykyä tasataan tuntuvasti jo verotuksen ja tulonsiirtojen kautta, joten sitä ei lähtökohtaisesti pitäisi tehdä enää palvelumaksuilla. Niinhän on yleensä jo nyt, tulosidonnainen päivähoitomaksu on käytännössä ainoa aktiiviväestöä koskeva poikkeus tästä pääsäännöstä.

– Myös päivähoitomaksun pitäisi joskus tulevaisuudessa olla tavallinen palvelumaksu, jonka taso olisi kaikille kohtuullinen. Tähän suuntaan voitaisiin pidemmällä aikavälillä edetä alentamalla nykyisen voimakkaan tuloharkintaisen päivähoitomaksun tasoa, Lehtinen näkee.

Kuntaliitto muistutti maaliskuussa, että että lainsäädäntömuutosten ja valtion toimien tulee olla johdonmukaisia ja pitkän aikavälin tavoitteiden selkeitä. Vielä noin vuosi sitten maksutulojen merkitystä pyrittiin kasvattamaan osana julkisen talouden tasapainottamista ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja ehdotettiin korotettavan. Asiakasmaksuja päädyttiin kuitenkin alentamaan 1.3.2017 voimaan tulleella lailla.

Paljon keskustelua herättänyt perhevapaiden uudistus jäi kuitenkin telineisiin perussuomalaisten vastustamana. Puolueen väistyvä puheenjohtaja Timo Soini korosti perheen itsemääräämisoikeutta lastenhoidosta päättämisessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*