Nurmijärven kunnanjohtajana aloittava Outi Mäkelä haluaa seuraavan hallituksen ohjelmaan maininnan myös kaupungistumisesta.

Kansanedustajan paikalta Nurmijärven kunnanjohtajaksi siirtyvä Outi Mäkelä (kok.) antaa pyyhkeitä keskustavetoiselle hallitukselle siitä, ettei kaupungistumisen merkitystä Suomen tulevaisuuden rakentamisessa ole huomioitu nykyisessä hallitusohjelmassa. Outi Mäkelä otti asiaan kantaa tuoreessa Ajatuspaja Toivolle kirjoittamassaan pamfletissa.

– Mitä kertoo se, että hallitusohjelmassa on 20 000 sanaa, mutta ei yhtäkään mainintaa kaupungistumisesta, kysyy Mäkelä pamfletissaan.

Eduskunnan jättäneen ja virallisesti toukokuun alussa kunnanjohtajan tehtävät vastaanottavan Mäkelän mielestä totuutta on katsottava silmiin ja myönnettävä, että tasainen kehitys eri puolilla maata on turhaa haihattelua. Kasvua tapahtuu siellä, missä siihen on parhaat edellytykset. Seuraavassa hallitusohjelmassa olisi tarpeen ottaa kaupungistuminen kantavaksi teemaksi osana hallituksen reformeja.

– Kun kansantalouteen haetaan tuottavuutta, sitä löytyy väestöltään monipuolisista ja tiheään rakennetuista kaupungeista ja etenkin pääkaupunkiseudulta. On katteetonta luvata ja kansantaloudellisesti kestämätöntä tavoitella yhtä tasaista kehitystä kaikkialle. Ilman metropolialueen ja suurten kaupunkien elinvoimaisuuden edistämistä ja hyödyntämistä maamme talous ja työllisyys eivät nouse kestävästi, Mäkelä kirjoittaa.

18 maakuntaa on siirtymävaihe

Eduskunnan jättänyt kokenut päättäjä moittii suorin sanoin hallituksen sote- ja maakuntamalliuudistuksen aluerakennetta.

– Maakuntauudistuksessa maakuntien määrästä on tehty poliittinen sopimus, mutta katsotaan asiaa mistä näkökulmasta tahansa, on selvää, että kaavailtu 18 maakunnan malli voi olla korkeintaan siirtymävaiheen ratkaisu. Aluetieteen, soten, perustuslain ja talouden asiantuntijat ovat pitäneet toistuvasti 18 maakunnan määrää liian suurena. Myös hallituksen esityksen säätämisjärjestysperusteluissa todetaan, että asiantuntija-arvioinnin perusteella palveluiden järjestäjien määrä jää liian suureksi, Mäkelä painottaa.

– Paikallis- ja aluehallinnon välinen työnjako uhkaa jäädä epäselväksi maakuntien määrän johdosta. Tulevaisuuden kasvu ja vetovoimaisuus nojaa vahvoihin kaupunkiseutuihin, mutta maakuntauudistus uhkaa viedä kehitystä väärään suuntaan, Outi Mäkelä kirjoittaa.

Useampi vaalipiiri Uudellemaalle

Outi Mäkelä toivoo vielä muutoksia myös maakuntavaalien vaalipiirijakoon. Yksi Uudenmaan vaalipiiri nostaa läpimenokynnyksen maakuntavaaleissa todella korkeaksi.

– Jos maakuntamalliin ollaan lopulta päätymässä, niin Uudellamaalla olisi syytä lähteä liikkeelle mieluiten kolmen, vähintään kahden vaalipiirin taktiikalla, joka antaisi mahdollisuuden Helsingin kehyskunnille saada alueen väestöä paremmin vastaava edustus. Kahden vaalipiirin mallissa vaalipiiriraja voisi laittaa luontevasti vastaamaan eduskuntavaalien vaalipiirijakoa, Mäkelä kirjoittaa.

Outi Mäkelä aloitti tänään maanantaina Nurmijärven vt. kunnanjohtajana. Kuntaa vuodeta 1999 johtanut Kimmo Behm on jäänyt vuosilomalle ja eläkkeelle hän siirtyy virallisesti 1.5. alkaen.

Outi Mäkelän Poliittinen jalanjälki-pamfletti Ajatuspaja Toivon sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä