Suomalaismeppien määrä kasvaa 15:een vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa. Kunnanvaltuutettuja ehdokkaista on lähes sata. Kuva: Ville Miettinen

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja jatkuu 4. kesäkuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on 9.6.2024.

Ennakkoäänestyksen vilkkautta voi seurata oikeusministeriön ylläpitämässä tieto- ja tulospalvelussa.

Digi- ja väestötietoviraston perustamasta äänestyspaikkapalvelusta voi puolestaan etsiä osoitteen perusteella lähimmän ennakkoäänestyspaikan tai vaalipäivän äänestyspaikan.

Kuntaliitto on vaalitavoitteissaan korostanut, että EU-vaalit ovat myös kuntavaalit, niin suuri merkitys on EU-lainsäädännöllä kuntien toimintaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntalehden tuoreessa haastattelussa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen muistuttaa, että noin 45 prosenttia kunnanhallitusten päätöksistä liittyy jollain tavalla EU:hun.

– Kun mennään hankintalainsäädäntöön, tekniseen toimialaan ja ympäristöön, noin 75 prosenttia päätöksistä nojaa EU-säädöksiin. Ja mukana on järjettömiäkin säädöksiä, Karhunen sanoo.

Kuntaliiton selvityksen mukaan esimerkiksi Helsingissä kaupunkiympäristön toimialalla vuosina 2022–2023 peräti 76 prosenttia lautakuntien ja johtokuntien esityslistojen asioista kytkeytyi EU:hun.

EU:n lainsäädännöstä suuri osa on ympäristölainsäädäntöä, ja siitä suuri osa vaikuttaa myös kansalliseen lainsäädäntöön ja esimerkiksi kaavoitukseen.

– EU:n ympäristölainsäädäntö vaikuttaa joka ikiseen kansalliseen rakennetun ja luonnonympäristön lakiin, Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen sanoo Kuntalehden haastattelussa.

Kuntaliiton vaalitavoitteissa painotetaan, että EU:n tulisi kunnioittaa vihreän siirtymän edistämisessään suomalaiskuntien kaavamonopolia.

Tilanne ei ole nimittäin aivan selkeä. Miira Riipinen puhuu Kuntalehden haastattelussa jopa valtataistelusta, jossa asemat ovat toistaiseksi avoimina.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta sanoo Kuntalehden Valiokunta-podcastissa, että kunnat voisivat nykyistä pontevammin viestiä Eueroparlamenttivaalien ja ylipäätään EU:n tärkeydestä kunnille.

Miira Riipinen avaa EU:n ja europarlamenttivaalien merkitystä kunnille videohaastattelussa:

Lue lisää vaaleista taustoineen:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*