Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan viime kuntavaalien ohjeistus ehdokkaiden sukulaisten kelvottomuudesta ääntenlaskuun oli vaalilain vastainen. Asiasta kertoi  sunnuntain Helsingin Sanomat.

Ennen vaaleja oikeusministeriö oli lähettänyt kunnille ohjeen, jonka mukaan kuntavaaliehdokas tai hänen sukulaisensa ei voi osallistua vaalilautakunnassa ääntenlaskuun.

Oikeusasiamiehen mukaan ohje perustui ministeriön omaan uuteen tulkintaan.

– Oikeusministeriön menettely on aiheuttanut epäselvyyttä ja haitannut vuoden 2012 kunnallisvaalien sujuvaa toimittamista, oikeusasiamies Petri Jääskeläisen kirjoittamassa päätöksessä todetaan.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen pahoittelee ohjeistuksen aiheuttamia hankaluuksia.

Sipoon kuntavaalit Helsingin hallinto-oikeus määräsi uusittavaksi, koska ohjeistukseen vedoten oli tehty valitus äänestystuloksesta. Korkein hallinto-oikeus kumosi päätöksen.

Ehdokkaat saavat osallistua ääntenlaskentaan myös tulevaisuudessa. Ministeriössä harkitaan muutetaanko lakia esteellisyyskysymyksen täsmentämiseksi.

– Joka tapauksessa otamme opiksemme ja selvitämme, millä keinoin asia on viimeistään seuraavissa kunnallisvaaleissa täysin selvä, Arto Jääskeläinen sanoo.

Uutinen Helsingin Sanomien verkkolehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä