Annika Saarikko ja Sanna Marin antavat kommentteja saavuttuaan Kuntatalolle. Kuva: Ville Miettinen

Katso puoluejohtajien reaktiot ja kommentit Kuntalehdelle:

Petteri Orpo Kuntalehdelle: Alhainen äänestysaktiivisuus johtui sote-mallista

Sanna Marin Kuntalehdelle: Hallituspuolueiden saama tuki kertoo luottamuksesta sote-uudistukseen

Annika Saarikko: ”Keskustan kannatuskaamos on selätetty”

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Riikka Purra: Oleellisista kysymyksistä ei keskusteltu

Li Andersson: On hyvä, että aluevaltuustoissa on kansanedustajia

Hanna Holopainen myönsi vihreiden raskaan pettymyksen mutta iloitsi nuorten osuudesta

Anna-Maja Henriksson glad över SFP:s framgång i valet (Kommuntorget)

Päivitys 24.1. klo 8.45: Lopullisissa tuloksissa SDP:n (19,3 prosenttia) ja keskustan (19,2) välille syntyi prosenttiyksikön kymmenyksen ero. Äänestysprosentti oli 47,5. Uusiin valtuustoihin valituista naisia on 53,3 prosenttia ja miehiä 47,7 prosenttia. Kunnanvaltuutettuja aluevaltuustoihin valittiin 959.

Klo 23.45: Äänijakauma, kun 99 prosenttia äänistä on laskettu: Kokoomus 21,5 %, SDP 19,3 %, keskusta 19,3 %, perussuomalaiset 11,1 %, vasemmistoliitto 8,0 %, vihreät 7,4 %, RKP 4,9 %, kristillisdemokraatit 4,2 %, Liike nyt 1,8 %, muut 2,3 %.

Kuntalehden tilanneseuranta vaali-illasta päättyy tähän. Kiitos seurasta!

Klo 23.24 Ylen vaalilähetyksen ankkuri Matti Rönkä äänitilanteesta: Nyt näyttää, että yksikään puolue ei ole saamassa millöään hyvinvointialueella yli puolta kyseisen hyvinvointialuevaltuuston paikoista.”

Sami Borg: ”Tässä on todella suuri ero kuntavaaleihin. Hyvinvointialueilla ei ole sellaista asetelmaa kuin kuntavaalien jälkeen on monissa kunnissa, että yhdellä puolueella on 50 prosenttia tai yli paikoista ja ääniosuudesta.”

Klo 23.10 Sami Borg pitää hyvänä, että hyvinvointialtuustoihin valittiin runsaasti sote- ja kunta-alan kokemusta. ”On hyvä koonpano hyvinvoivntialueilla lähteä kehittämään palveluja.”

Klo 21.47 Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen twiittaa kunnanvaltuutettujen menestymisestä aluevaaleissa.

Klo 21.45 Sami Borg Ylellä: ”Ennakkoääniä oli 55 prosenttia äänistä. Ennakkoäänillä oli itse asiassa määräävämpi asema kuin varsinaisen vaalipäivän äänillä.”

”Suurimmilla hyvinvointialueilla joissa on 79 paikkaa valtuustossa, 1,25 prosenttia riittää yhteen paikkaan”, Borg muistuttaa.

Klo 21.35 YLEN TULOSENNUSTE JULKAISTAAN: Kokoomus on menossa selvään voittoon aluevaaleissa, ennusteen mukaan sen ääniosuus on 21,6 prosenttia. SDP ja keskusta ovat tasoissa 2,0 prosnettiyksikköä kokoomuksen takana. Perussuomalaiset parantaa asemiaan ennakkoäänistä, osuus 11,0 prosenttia, vasesmmistoliiton osuus 8,1, prosenttia, vihreiden 7,1, RKP:n 5,1 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,2 ja Liike nytin 1,9.

– Kyllä nyt voi vähän tuulettaa, Orpo myöntää Ylen haastattelussa.

Sanna Marin sanoo olevansa tyytyväinen tulokseen ja muistuttaa sen olevan pari prosenttiyksikköä SDP:n kuntavaalitulosta parempi. ”Ja se on paljon parempi kuin gallupeissa”, Marin sanoo.

Saarikko: olen valtavan tyytyväinen ja kiitollinen siitä luottamuksesta joka keskustaan palasi. ”Tämä on parempi kuin kuntavaalien tulos puhumattakaan eduskuntavaaleissa. Tämä on vaalivoitto lähipalveluille”, Saarikko sanoo.

Perussuomalaisten Riikka Purra pitää äänestysprosenttia karmeana. ”Lähtökohdat olivat meidän osaltamme hyvin vaikeat”, Purra vastaa kysymykseen, ottaako hän puolueen puheenjohtajana tuloksen kontolleen.

Vihreiden puheenjohtajaa Iiris Suomelaa tuuraava Hanna Holopainen myöntää olevansa pettynyt. ”Ehkä puolueena emme pystyneet nostamaan sote-osaajiamme”, hän arvioi tuloksen yhdeksi syyksi.

Klo 21.25 Petteri Orpo sanoo Kuntalehdelle, että alhainen äänestysaktiivisuus on seurausta sote-mallista.

Klo 21.15 Äänestysprosentti aluevaaleissa on 47,5.

Klo 20.50 Puoluejohtajat kiertävät Kuntatalon aulassa medioiden haastattelupisteillä.

Klo 20.32 Ylen uutislähetyksessä Petteri Orpo ei vielä aio juhlia voittoa mutta myöntää ennakkoäänituloksen tuntuvan hyvältä. ”Kärkipaikka ja tulos tuntuu todella hyvältä. Kun oteaan huomioon, että Helsinki ei äänestänyt, joka on meidän vahva alue, lähtökohta on erittäin hyvä.”

Klo 20.28 Sami Borg arvioi äänestysprosentin jäävän alle 50:n.

Pääministeri Sanna Marin saapui vaali-iltaan vähän ennen puoli yhdeksää sunnuntai-iltana.

Klo 20.18 Kun ennakkoäänestystulosta verrataan kuntavaalitulokseen, josta on poistettu Helsinki, joka ei ole aluevaaleissa äänestysalueena, perussuomalaisten ääniosuus aluevaalien ennakkoäänestyksessä on peräti 5,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin kuntavaaleissa. Vihreillä pudotusta on 2,2 prosenttiyksikköä. Suurimmat ”petraajat” ovat keskusta (+3,7 prosenttiyiksikköä) ja SDP (2,7) verrattuna kuntavaaleihin.

Klo 20.08: Sami Borg muistuttaa, että kuntavaaleissa ennakkoäänestyksen tulos antoi vahvan indikaation siitä, millainen vaalien tuloksesta muodostuuu.

Klo 20.02 Kokoomus on 21,5 prosentin ääniosuudella ennakkoäänten laskemisen jälkeen kärjessä. SDP:n osuus 21,0 %, keskustan 20,1 prosenttia. Perussuomalaisten prosentti on 9,8, vasemmistoliiton 8,8, vihreiden 7,0, RKP:n 4,5, kristillisdemokraattien 4,4 ja Liike nytin 1,6 prosenttia.

Petteri Orpo kommentoi Ylellä: ”Tyytyväinen. Hyvä lähtö tähän iltaan.” Orpo rauhoittelee tekemästä johtopäätöksiä vaalien koko tuloksesta. ”Se riippuu siitä, miten ihmiset ovat lähteneet liikkeelle.”

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin toivoo puolueen vielä ohittavan kokoomuksen lopullisissa äänissä. Annika Saarikko kertoo olevansa vilpittömän iloinen yllättävän hyvästä tuloksesta ennakkoäänestyksessä.

Klo 19.56 Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on Ylen suorassa haastattelussa huolissaan äänestysaktiivisuudesta, joka ”saattaa jäädä matalaksi”.

Ylen studiossa vaalitutkija Sami Borg arvioi, että aktiivisuudessa on suuria alueellisia eroja. SE näkyi jo ennakkoäänestyksessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*