Kuva: Ville Miettinen
Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi pitää kuntien yhdistymispäätöstä uuden luottamuksen aikakauden alkuna Pohjois-Karjalassa.

Valtioneuvosto on päättänyt virallisesti Nurmeksen kaupungin ja Valtimon kunnan yhdistämisestä. Valtimon kunnan toiminta päättyy kuluvan vuoden viimeisenä päivänä, kun kunta liittyy osaksi Nurmeksen kaupunkia.

Uudessa Nurmeksen kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 9 784 asukasta.

Valtioneuvoston päätöksellä syntyy heti myös uuden kunnan valtuusto. Nurmeksen kaupunginvaltuusto (31 jäsentä) ja Valtimon kunnanvaltuusto (21 jäsentä) yhdistyvät uuden Nurmeksen valtuustoksi (52 jäsentä). Uusi valtuusto järjestäytyy ensimmäisessä kokoontumisessaan 22. elokuuta.

Liitoksesta päätettiin valtuustoissa huhtikuussa. Nurmeksen kaupunginvaltuusto otti Valtimon vastaan yksimielisesti, mutta Valtimon valtuusto jakautui liitosasiassa kahtia ja päätös syntyi äänestyksessä yhden äänen erolla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valtimo irtautui itsenäiseksi osaksi Nurmeksesta 1.1.1910, joten nyt toteutuva kuntaliitos palauttaa sen osaksi Nurmesta 110 vuoden tauon jälkeen.

Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitospäätös on ainoa laatuaan Suomessa tänä vuonna. Vuosina 2007–2017 Suomessa toteutui 77 kuntaliitosta, mutta viime vuosina kuntaliitokset ovat käyneet harvinaisiksi. Vuonna 2018 ei tehty yhtään kuntaliitospäätöstä ja vuonna 2017 niitä tehtiin kaksi.

Tuore kunta-asioista vastaava ministeri Sirpa Paatero, sd., on arvellut mm. Uutissuomalaisen haastattelussa, että kuntien tiukka taloustilanne saattaa johtaa kuntaliitoksiin. Antti Rinteen, sd., hallitusohjelmaan on kirjattu: ”Kannustetaan kuntarakenteen vapaaehtoiseen tiivistämiseen taloudellisia esteitä poistamalla.” Paateron mukaan tarkoitus on kannustaa positiivisesti liitoksiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi ja ketkä ajoivat Valtimon kunnan talouden kuralle?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*