Lääkärijärestöt haluavat, että alan valvonta tapahtuu STM:ssä eikä VM:ssä. (Kuva: Ville Miettinen)

Lääkärijärjestöt vastustavat valtiovarainministeriön alaisuuteen suunniteltua keskusvirastoa, jolle tulisi myös sosiaali- ja terveysalan valvonta.

Nykyisin sote-asioitten valvonnasta ja ohjauksesta vastaa Valvira, joka myöntää oikeudet terveydenhuollon ammattihenkilöille, valvoo näiden toimintaa ja käsittelee kantelut.

– Kaikki nämä tehtävät ovat käyneet lääketieteellisesti entistä haastavammiksi, minkä vuoksi asiaosaamisen merkitys jatkossa korostuu entisestään. STM–Valvira-akselilla on tähän erityisen vahvaa osaamista. Kentän yhteistyö Valviran kanssa on toiminut hyvin, perustelee Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti nykyistä käytäntöä.
– Yhdeksi sote-uudistuksen keskeisistä lähtökohdista on nostettu asiakkaiden valinnanvapaus hoitopaikan suhteen. Valinnanvapauden piiriin hyväksyttävien palvelujen tuottajien arviointi edellyttää laaja-alaista terveyden- ja sosiaalihuollon tuntemusta.

Asiakkaiden valinnanvapauden piiriin hyväksyttävien sote-palvelujen tuottajien arviointi edellyttää laaja-alaista terveyden- ja sosiaalihuollon tuntemusta, järjestöt katsovat.

– Valviran ulkoinen arviointi viime vuonna puolsi myös valtakunnallisen sektorikohtaisen keskusviraston mallia potilasturvallisuuden, valvonnan ja hallinnon tehokkuuden sekä asiakasnäkökulman kannalta, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

 

Monen sektorin virastoista huonoja kokemuksia

 

Järjestöjen mukaan valvonta-asioiden keskittäminen valtiovarainministeriön alaisuuteen olisi kansainvälisesti myös täysin poikkeuksellinen malli.

– Laajoista monisektorisista virastoista on kansainvälisesti pääsääntöisesti kielteisiä kokemuksia ja valvonta-asiat onkin koottu substanssiministeriön suoraan ohjaukseen, toteaa Matti Rautalahti.

Lääkäriliiton ja Duodecimin mukaan VM:n alaisen laajan viraston sijaan pitäisi sote-alalla muodostaa STM:n suorassa ohjauksessa toimiva valtakunnallinen valvontavirasto.

– Tuoreessa sote-järjestämislakiluonnoksessakin viitataan ”sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomaiseen”, järjestöt huomauttavat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä