Anu Vehviläinen haluaa rakentaa siltaa kaupunkien ja maakuntien välille. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., näkee viime päivinä voimistuneen kritiikin maakuntauudistusta kohtaan ainakin osaksi luonnollisena reaktiona siihen, että julkisen sektorin dynamiikkaa ravistelee poikkeuksellisen suuri muutos.

Niin Helsingin ja Tampereen pormestarit Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly kuin Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ovat esittäneet, että maakuntauudistuksesta pitäisi luopua.

– Kun on laaja uudistus, kuten sote-ja maakuntauudistus kokonaisuudessaan on, ja se muuttaa julkisen hallinnon tehtäviä ja dynamiikkaa merkittävästi, varmasti jokainen löytää omaa kulmaansa, josta voi arvostella.

Vehviläinen kuitenkin painottaa, että uudistus on vietävä eteenpäin.

– Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan lausunnon kritiikki ei kohdistunut työnjakoon kuntien ja maakuntien välillä.

Vehviläisen mukaan kunnilla pitää olla yhteiset tavoitteet maakuntien kanssa.

– Työkalut kaupunkien ja maakuntien välillä poikkeavat toisistaan. Ne eivät saa olla kilpailevia toimijoita keskenään, työnjako pitää olla selvä.

Kaupungeilla ja kunnilla on paljon enemmän työkaluja, Vehviläinen muistuttaa.

– Ei niiden tehtäviä ole lueteltu yksityiskohtaisesti laissa, kuten on maakunnan osalta tehty. Kunnilla on verotusoikeus ja paljon laajempi itsehallinto, ne välineet ovat paljon laajemmat.

Kinaa kasvupalveluista

Työkalut hallituksen suunnittelemassa kasvupalvelu-uudistuksessa eivät kuitenkaan nykytiedon mukaan ole riittävät, katsovat useat kaupungit. Uudistuksen kriitikkojen mukaan kaupungeilla ja tulisi olla suuremmat oikeudet elinvoima-asioissa muun muassa kasvupalvelujen järjestämisen osalta.

Näillä näkymin vain pääkaupunkiseudulla kuntayhtymä on saamassa järjestämisoikeuden, muualla maassa kasvupalvelut olisivat maakunnan hyppysissä.

Lakia kasvupalveluista viimeistellään paraikaa. Vastaava ministeri on Mika Lintilä, kesk., eikä Vehviläinen halua suoraan ottaa kantaa, pitäisikö järjestämisvastuuta laajentaa lakiesityksessä. Kuntamarkkinoiden puoluejohdon paneelissa syyskuussa Vehviläinen ja valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., totesivat, että asiaa tulisi vielä harkita.

Lintilä arvioi Kuntalehdelle syyskuussa, että järjestämisvastuun laajentaminen ei ole todennäköistä.

Utelias, ei huolestunut

Jan Vapaavuori isännöi torstaina niin sanotun C21:n eli 21 suurimman kaupungin johtoa tapaamisessa, jossa on tarkoitus käydä läpi kaupunkien asemaa nyt ja tulevaisuudessa.

Vehviläinen ei varsinaisesti yllättynyt, että tapaaminen kutsuttiin koolle.

– Olen kiinnostunut kuulemaan, millaisia rakentavia ajatuksia heillä on.

– En ole huolestunut, mutta olen utelias.

Ministeri kuitenkin korostaa, että hänen tehtävänsä on rakentaa siltaa maakuntien ja kaupunkien välille.

– Ajattelussani on ihan selvä asia, että Suomeen pitää mahtua sekä vahvat maakunnat että vahvat kaupungit. Ne eivät ole vaihtoehtoja toisilleen, kaupungistuminen ja maakuntauudistus.

Aiheesta aiemmin:

Reina: Keskustelu kaupunkiseutujen roolista tervetullutta

Vapaavuori: Puhe kaupunkien puolesta ei ole maakuntia vastaan

Pekka Sauri: Maakuntavaaleja ei kannata järjestää

C21-tapaamiseen matkaavat haluavat kaupungeille lisää valtaa ja vastuuta

Kaikkonen Vapaavuorelle: Lopetetaan vastakkainasettelu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*