Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho esittää työryhmänsä kanssa Suomeen rajuja leikkauksia ja verojen korotuksia. 

Taloutta voitaisiin ryhmän mukaan sopeuttaa 3,15 miljardilla eurolla vuodessa.


– Suomella on aikaa noin vuosikymmenen vaihteeseen. Sen jälkeen velkaantuminen olisi nykytahdilla samaa luokkaa kuin Kreikalla, Terho sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.


Ohjelmalle haetaan myöhemmin laajempaa kannatusta puolueesta.


Valtion verotuloja voitaisiin ohjelman mukaan lisätä nostamalla arvonlisäveroa ja karsimalla verovähennyksiä. Arvonlisävero voisi nousta vuoden 2009 tasolle. Esimerkiksi ruoan arvonlisävero nousisi siten nykyisestä 14 prosentista 17 prosenttiin.


Puheenjohtaja Timo Soini viestitti illalla STT:lle, että arvonlisäveron nosto ei mene puolueessa eteenpäin.


– Sinänsä on hyvä, että vaihtoehtoja etsitään. Jotkut avaukset menevät ehkä eteenpäin. Alvin nostot eivät, Soini totesi.


Soinin mukaan ryhmä on Terhon itsensä asettama ja kokoama.


Valtion tehtävät punnintaan



Terhon mielestä valtion on ensisijaisesti huolehdittava turvallisuudesta eli niin sanotuista valtion yövartijatehtävistä ja hyvinvointipalveluista.


Maailmanparannustehtävät tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta näiden jälkeen, eikä niihin nyt ole juuri varaa. Kehitysapu pitäisi työryhmän mielestä lopettaa kokonaan, koska kyse on mielipiteeseen perustuvasta menosta.


– Kehitysapu voitaisiin siirtää kirkollisveron kaltaiseksi vapaaehtoiseksi maksuksi, Terho ehdottaa.


Terhon mielestä hänen talousohjelmansa ehdotukset tarjoavat ihmisille lisää vapautta ja mahdollisuuksia, mutta myös vastuuta. 


– Lamauttava ajattelu, että valtio hoitaa kaiken, ei tulevaisuudessa enää ole kestävä julkissektorin ylipaisumisen takia.


Ohjelma paheksuu myös valtion tiukkaa sääntelyä, jos se estää uutta yritystoimintaa. Esimerkiksi ydinvoimalupien myöntämistä pitäisi ryhmän mielestä helpottaa siten, että luvan saisi noudattamalla yhteisiä sääntöjä.


Terhon lisäksi ryhmässä olivat mukana yritysvalmentaja Mertsi Lanki, tietokirjailija Timo Rope, eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Juha Halttunen ja puolueen työmieheksi itseään kutsuva Matti Putkonen.

STT–ANNIINA LUOTONEN

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*