Halpa hinta ratkaisee julkisten hankintojen kilpailutustilanteessa, ja innovatiivisuus sekä asiakaslähtöisyys jäävät vähemmän tärkeiksi, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tänään julkistamasta raportista.

Pekka Lithin raportti ”Julkiset hankinnat ja toiminnan kehittäminen sosiaali- ja terveyspalveluissa” perustuu tietoihin, jotka on saatu hankintasäännösten piiriin kuuluvien hankintojen ilmoituskanavasta HILMAsta sekä ja sosiaali- ja terveyspalvelualan yrittäjille tehdystä kyselystä.

Julkisten hankintojen arvo sosiaali- ja terveyspalveluissa oli vuonna 2012 noin 2,7 miljardia euroa. Tästä terveydenhuollon hankintojen osuus oli 1,2 miljardia euroa ja sosiaalipalvelujen osuus 1,5 miljoonaa.

Raportin mukaan julkisten hankintayksikköjen käyttämät hankintamenettelyt eivät näytä kehittävän palvelujen laatua, tuottavuutta tai markkinoiden monipuolisuutta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnoissa on painotettu palvelun hintaa ja yritysten olemassa olevaa osaamista, toimitusvarmuutta, taloudellisia ja henkilöstövoimavaroja sekä aiempia referenssejä ja kokemuksia.

– Uudet innovaatiot ja toimintatavat voisivat olla kuitenkin nuorten pk-yritysten vahvuuksia, mutta voimavarojen ja aiemmin referenssien puute voivat estää niiden pääsyn julkisten hankintojen toimittajiksi, raportin tiedotteessa todetaan.

Linkki raporttiin TEM:n verkkosivuilla (pdf)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*