Kuntaliitto on selvittänyt sisäilmaongelmien tilannetta kunnissa. Vielä julkaisemattoman raportin ennakkotietoja esiteltiin tiistaina Sisäilmastoseminaarissa Helsingissä. Kyselyyn vastanneista kunnista 86 prosentilla oli vähäistä merkittävämpi sisäilmaongelma alle neljänneksessä rakennuskannassaan. Yli puolet vastaajista puolestaan arvioi, että sisäilmaongelmat ovat viimeisen viiden vuoden aikana lisääntyneet joko jonkin verran tai selvästi.

Osa kunnista on kuitenkin saanut jo napakan niskalenkin sisäilmaongelmista. Reilu kolmannes kunnista arvioi, että ongelmat ovat vähentyneet jonkin verran tai selvästi.

-Kyselyyn vastanneiden kuntien osalta tilanne näyttää suhteellisen hyvältä, vaikka puolet kunnista ilmoitti ongelmien lisääntyneen jonkin verran vuosien 2009-2014 aikana. Asiat on kunnissa otettu vakavasti, mutta vielä ei ole päästy niskan päälle, arvioi selvityksestä vastanneen FCG:n johtava konsultti Esko Korhonen.

-Suomessa on totuttu korjaamaan ongelmakohteet perusteellisesti. Kun rahaa ei ole, niin kunnissa joudutaan miettimään pystytäänkö tekemään täsmäkorjauksia massiivisen peruskorjauksen sijaan. Meidän pitää jossain vaiheessa hyväksyä myös se, että korjataan joitain kohteita väliaikaisesti, Korhonen jatkaa.

Liikaa tilaa

Sisäilmaongelmia esiintyy kaikkialla, mutta erityisesti ongelmat kasautuvat kuntiin, joista väki muuttaa muualle ja tyhjiä tiloja on runsain mitoin.

-Sisätilailmaongelmien ydin on se, että kunnissa on aivan liikaa tilaa tarpeeseen nähden. Siinä tilanteessa ei pystytä panostamaan ennaltaehkäisevään ylläpitoon. Kun tilamassaa voi olla tarpeeseen nähden kolmannes tai jopa puolet liikaa, niin yhtälö on mahdoton. Kuntien on vain lähdettävä liikkeelle, käytävä tilat läpi ja tehtävä radikaaleja päätöksiä, Korhonen kannustaa.

Toisinaan radikaaleja päätöksiä rajoittaa rakennusten suojelumääräykset. Kajaanin keskustassa seisoo suojeltu urheilukatsomo-liikuntatila, jonka kaupunki purkaisi sisäilmaongelmien takia, mutta suojelumääräykset sanovat toisin.

-Vastaavia tapauksia on ympäri Suomen. Näille ongelmarakennuksille on pystyttävä jossain vaiheessa jotain ratkaisuja tekemään, Korhonen toteaa.

Ihmisistä huolehdittava

Sisäilmaongelmat voivat tulla esteeksi, kun kunta rekrytoi uusia työntekijöitä. Perhon kunnan tuore sivistystoimenjohtaja-hallintojohtaja jätti viran ottamatta vastaan, kun sisäilmaongelmat estivät työnteon kunnantalolla jo muutaman työpäivän kokemusten perusteella.

-Kenenkään terveyttä ei saa tietenkään vaarantaa, mutta tiukassa taloustilanteessa toimenpiteitä joudutaan priorisoimaan. Heti kun jostain tulee vinkkiä sisätilaongelmista, niin asiaan kannattaa puuttua välittömästi. Voi olla, että jo esimerkiksi ilmastoinnin säädöllä asia saadaan kuntoon. Ongelmia ei kannata peitellä, Esko Korhonen opastaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*