Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmä luovutti tänään väliraporttinsa peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.).
 
Väliraportissa täsmennetään hallituksen kunta-sote -koordinaatioryhmän linjauksia siten, että kunnat voivat hyödyntää niitä valmistautuessaan tekemään kuntarakennelain mukaisia selvityksiä.
 
Väliraportissa määritellään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuuseen sisältyvät tehtävät. Lisäksi on määritelty vastuukuntamallin keskeisiä piirteitä ja kuntien keskinäisiä järjestelyjä sote-palvelujen rahoittamisessa.
 
Väliraporttiin sisältyy myös selvitys erityisvastuualueiden tehtävistä ja yliopistosairaaloiden hallinnan järjestämisestä.
 
Väliraportissa ei ennakoida, kuinka monia sote-alueita tai perustason alueita maahan voisi muodostua.
 
Kunnat ja muut toimijat voivat ottaa kantaa väliraporttiin 11. lokakuuta saakka. Kannanotot voidaan ottaa huomioon hallituksen lakiesityksen muotoon kirjoitetussa loppuraportissa, joka valmistuu vuoden lopulla.

Kunnat rahoittavat sote-palvelut jatkossakin
 
Kaikki kunnat vastaavat jatkossakin palvelujen rahoituksesta. Valmisteluryhmä suosittaa, että perustason alueen ja sote-alueen palvelujen kustannukset jaettaisiin kuntien kesken kapitaatiomallilla (maksu määräytyy kunnan asukasluvun mukaan), jota painotettaisiin väestön ikärakenteella ja sairastavuudella.  Tällöin asukaskohtainen maksu vaihtelee kunnittain väestön palvelutarpeen mukaan.
 
Kapitaatiomallissa kunnan menot ovat ennakoitavissa ja kuntakohtaiset erot tasoittuvat pitemmän ajanjakson aikana. Kapitaatiomalliin siirtymiseen tarvittaisiin kuitenkin useamman vuoden siirtymäaika.
 
Mallin soveltaminen vakiintuneisiin palveluihin voi aiheuttaa joissain kunnissa merkittäviä muutoksia nykyisiin menoihin. Useimmissa kunnissa muutokset olisivat pieniä.
 
Perustason alueet hankkisivat osan tarvitsemistaan palveluista sote-alueelta ja maksaisivat näistä palveluista suoritteiden mukaan. Sote-alueiden kustantamaan sote-erityisvastuualueiden rahoitukseen sovellettaisiin kapitaatiomallia. Valtionosuudet maksettaisiin jatkossakin kunnille.

Lue lisää STM:n tiedotteesta

Väliraportin julkistus suorana netissä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*