Sote-uudistuksen tavoitteena ei näytä olevan parempi hoito vaan toiminnan uudelleen organisointi, Duodecim arvioi. (Kuva: Seppo Haavisto)

Esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamiseksi on niin täynnä aukkoja, että siitä on mahdoton antaa kokonaisarviota, toteaa Lääkäriseura Duodecim lausunnossaan sote-maakuntauudistuksen lakiesityksistä.

Duodecimin mukaan tuotannon uudelleen järjestäminen pitäisi toteuttaa vasta hallinnon uusimisen jälkeen. Seura katsoo, että esityksessä on pahoja ongelmia osaoptimointimahdollisuuksien osalta. ”Uudistuksen sisältämät yhtiöittämiset hävittäisivät demokraattisen läpinäkyvyyden. Maakunnan ja maakunnan palvelulaitoksen työnjako on myös epäselvää”, Duodecimin lausunnossa listataan aukkoja.

Valinnanvapauden lisääminen yksityisen palvelutuotannon avulla aiheuttaa selkeän ristiriidan uudistuksen tavoitteen, kustannuskehityksen jarruttamisen, kanssa, koska kustannukset ainakin lyhyellä aikavälillä kasvavat, Duodecim lausuu.

Duodecim pitää kannatettavana sitä, että palveluiden järjestäminen aiotaan siirtää suurempien yksiköiden vastuulle. Se pitää kuitenkin ilmeisenä, että lausunnolla olevan uudistuksen tavoitteena ei ole parempi ja vaikuttavampi hoito, vaan sosiaali- ja terveyshuollon toiminnan uudelleen organisointi.

”SoTe -toiminnan järjestämisen ja rahoituksen pitää kuitenkin perustua osoitettuun hoidon vaikuttavuuteen ja siten vaikuttamattomat menetelmät tulee karsia pois. Tähän pitää kiinnittää erityistä huomiota vietäessä uudistusta toteutusvaiheeseen ja sisällyttää näkökulma läpikulkevana periaatteena kaikille tuotannon tasoille”, Duodecim muistuttaa.

Duodecimin lausunto

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-11-11-kello-11-25-32
Duodecimin päähuomiot sote-uudistusesityksestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä