Kuva: Ville Miettinen
Asumispalvelujen kilpailutus huolettaa Pirkanmaan kyselyyn osallistuneita.

Parempi ruoka, mahdollisuus päästä päivätansseihin sekä huoli asumispalvelujen kilpailuttamisesta nousivat esiin, kun Pirkanmaalla selvitettiin kiinnostusta henkilökohtaisen budjettiin.

Sote-uudistuksessa kaavailtu henkilökohtainen budjetti kiinnostaa erityisesti avustaja-, kuljetus- ja siivouspalveluissa. Pirkanmaalaisista vanhus- ja vammaispalvelun käyttäjistä 56 prosenttia on kiinnostunut henkilökohtaisesta budjetista. Suurinta kiinnostus oli vammaispalvelujen asiakkaiden parissa.

Tampereen valinnanvapauskokeilussa kysyttiin pirkanmaalaisten ikäihmisten, vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden kiinnostusta käyttää henkilökohtaista budjettia. Henkilökohtaisen budjetin selvityshanke on osa Tampereen valinnanvapauskokeilua.

– Pirkanmaalla päätimme aloittaa perusasioista: miten paljon meillä on potentiaalisia henkilökohtaisen budjetin asiakkaita, ja kuinka moni valitsisi henkilökohtaisen budjetin, kirjoittaa Tampereen kaupungin henkilökohtaisen budjetoinnin projektipäällikkö Hanne-Maria Leppäranta STM:n kolumnissa.

– Halusimme tietää, kuinka moni olisi kiinnostunut kokeilemaan henkilökohtaista budjettia, kuinka moni tarvitsee henkilökohtaisen budjetin käyttämisessä tukea, ja millaisia palveluita sillä halutaan hankkia.

Kyselytutkimukseen vastasi 820 vastaajaa. Heistä 30 prosenttia oli kiinnostunut ja 26 prosenttia mahdollisesti kiinnostunut kokeilemaan henkilökohtaista budjettia. Suurinta kiinnostus oli vammaispalvelujen asiakkaiden parissa.

Budjetin käyttöön kaivataan apua

Yli puolet kaikista vastaajista ilmoitti tarvitsevansa apua henkilökohtaisen budjetin suunnitteluun ja käyttöön. Viidennes arveli mahdollisesti tarvitsevansa apua.

Monet vastaajat, jotka eivät tällä hetkellä ole kiinnostuneita valitsemaan henkilökohtaista budjettia, kokevat silti tarvitsevansa apua.

Yleisimmät palvelutarpeet Pirkanmaalla olivat avustajapalvelut (143 vastaajaa), kuljetuspalvelut (115) ja siivouspalvelut (95).

Tarpeet vaihtelevat kunnittain. Erityisesti kehitysvammaisten vastaajien vastauksissa esiin nousivat asumispalvelut ja huoli niiden kilpailuttamisesta. Useat pitkäaikaisessa parisuhteessa olevat henkilöt toivoivat, että voisivat henkilökohtaisen budjetin avulla muuttaa puolisonsa kanssa samaan asumisyksikköön.

Parempaa ruokaa ja päivätansseja

Osa asiakkaista innovoi omaan arkeensa sopivia palvelusisältöjä. Palvelukeskuksen ruoka oli vastaajien mielestä usein pahaa, joten he voisivat kokeilla toistakin paikkaa, avustajan kanssa voisi lähteä päivätansseihin, ja Punkalaitumelle kaivataan toistakin invataksiyrittäjää.

Palvelutarpeita koottiin kuntakohtaisesti, ja niitä hyödynnettiin yrittäjäjärjestön kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Tampereen hallinnoimaan henkilökohtaisen budjetin palvelusetelikokeiluun osallistuu kolmetoista kuntaa: Tampere ja Orivesi, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala ja Vesilahti, Kangasala ja Pälkäne, Lempäälä, Valkeakoski, Hämeenkyrö ja Sastamalan yhteistoiminta-alue, johon kuuluu Punkalaidun. Lisäksi valinnanvapauspilotin hakuun keväällä 2018 osallistuivat Ikaalinen, Akaa ja Urjala.

Kyselyn raportti on luettavissa täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*