Kellokosken lopullinen kohtalo ei selviä pitkään aikaan
Kellokosken sairaala-alueella vietetettiin 100-vuotisjuhlia kesällä. Nyt HUS suunnittelee siitä luopumista. (Kuva: virtuaalituusula.fi)
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) päätös käynnistää Kellokosken sairaalasta luopumisen suunnittelu ei vielä tarkoita mitään muuta kuin että valmistelu alkaa, painottaa HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.
Lindén kieltäytyy kommentoimasta minkäänlaisia vaihtoehtoja esimerkiksi tiettyjen toimintojen säilyttämisestä Kellokoskella.
Tällaisista vaihtoehdoista käydään kuitenkin jo keskustelua.
Järvenpään kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Ulla-Mari Karhu, sd., kertoo, että päättäjiä mietityttää mm. voisivatko esimerkiksi oikeuspsykiatria ja nuorisopsykiatria jatkaa Kellokoskella.
Karhu muistuttaa, että HUSin hallituksen päätöksessä ei ole ajallista takarajaa, jolloin sairaalan toiminnot lähtevät Kellokoskelta.
Alun perin tarkoitus oli lähteä 2019 mennessä.
– Se voi olla 2019, -20, 21, Lindén sanoo.
Kaikki on vielä auki
HUSin hallituksen päätöksessä todettiin että sairaalakampuksesta luovutaan ainakin pääosin. HUSin valtuuston puheenjohtajan toimivan Karhun mukaan tämä voi tarkoittaa, että jotakin voi myös jäädä.
– Nuorisopsykiatria ja Kalliomaan koulu ovat varmasti monella päättäjällä mielessä, se näyttää niin hyvältä toiminnalta että sitä ei haluttaisi ajaa alas, Karhu viittaa sairaalakouluun, jonka oppilaat ovat erikoissairaanhoidon piirissä olevia peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria ja joiden hoitoon liittyvissä asioissa koulu tekee tiivistä ja strukturoitua yhteistyötä HYKS-nuorisopsykiatrian kanssa.
Karhun mukaan psykiatrian muuttuneen luonteen vuoksi on mahdoton ajatus, että sairaalatoiminta jatkuisi monisatapaikkaisena kuten tähän asti. Hän kuitenkin toivoo, että asiassa voitaisiin rauhassa katsoa esimerkiksi mahdollisuudet perustaa sairaalatiloihin tukiasuntoja mielenterveyskuntoutujille.
Lindénin mukaan vain iso kuva on selvä: Kellokoskelta on pyrkimys lähteä ja sen valmisteluun perustetaan työryhmiä. Hän sanoo lähtemisen olevan monivuotinen prosessi mutta ei arvioi, milloin työryhmien työ valmistuu ja selviää, mitä lähteminen todella tarkoittaa.
– Nyt päätettiin että HUS lähtee valmistelemaan psykiatrian toimintojen pois siirtoa. Mutta missä aikataulussa, ja mihin ja missä laajuudessa, kaikki se on auki, Lindén sanoo.
Kalliomaan sairaalakoulun rehtori Mika Saatsi on ihmetellyt muun muassa sitä, että HUS ensin remontoi nuorisopsykiatrian tilat Kellokosken sairaalan Ohkolan kiinteistöön ja aikoo nyt mahdollisesti siirtää toiminnot pois.
– Ohkola on huippukunnossa ja siellä tehdään loistavaa nuorisopsykiatrian ja seutukunnallisten sairaalaopetuksen yhteistyötä. Tuliko Ohkolan remontoinnista sulkupäätöksen toteutuessa vain surullinen hukkainvestointi? Miljooniahan siihen meni. Vai onko jonkinlainen jatkosuunnitelma jo olemassa? Saatsi pohti blogissaan ennen kuin HUSin hallitus oli tehnyt päätöksensä.
Tuusula ryhtyy toimiin
Ulla-Mari Karhu heittää pallon mm. Tuusulan kuntapäättäjille, että nämä alkaisivat aktiivisesti pohtia, mitä Kellokosken sairaalan kanssa olisi tehtävissä.
Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen, kok., sanookin, että suunnittelu alkoi heti kun tieto HUSin hallituksen päätöksestä tuli.
– Ilman muuta käynnistetään keskustelut jatkosta, mitä päätös tarkoittaa ja mitä mahdollisuuksia on.
Kervinen kuvailee HUSin päätöstä kryptiseksi ja toivoo että selvyys saadaan nopeasti.
– Kutsu on lähetetty Aki Lindénille, että hän tulee Tuusulan kunnanhallituksen vieraaksi. Voidaan keskustella, mitä päätös tarkoittaa ja mitä sen taustalla on.