Vaikka sote-suma seisoo valtakunnan tasolla, niin maakunnissa juna puksuttaa. Keski-Pohjanmaalla rakennetaan täyttä vauhtia omaa sote-ratkaisua, joka rakentuu Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ympärille.

-Oman sote-tuotantoalueen valmistelu käynnistyi jo edellisen sote-harjoituksen aikana, kun sotea rakennettiin viiden Erva-alueen varaan. Perussopimuksen muutokset ovat ensi maanantaina virkamiestyöryhmän käsittelyssä ja sen jälkeen ne menevät poliittiseen ryhmään.

-Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kymmenen jäsenkuntaa olisi perussopimuksen muutokset hyväksynyt ja uusi toimintamalli käynnistyy vuoden 2017 alussa, maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula kertoo.

Keski-Pohjanmaan malli on yhtäläinen Pohjois-Karjalan Siun Soten kanssa ja sen uskotaan istuvan tuleviin sote-uudistuksiin.

Yhdeksälläkin pärjättäisiin

Maakunnissa ja kunnissa ollaan jo perin kyllästyneitä valtakunnan tason ongelmiin sote-ratkaisun hakemisessa. Kokkolan suunnasta esitetään numeroleikkiin vielä yhtä vaihtoehtoa.

-Jos 18 aluetta ei kelpaa, niin tehdään rohkea päätös ja siirrytään yhdeksän suuralueen malliin. Kaksi pohjoiseen, kaksi itään, kaksi länteen ja kolme etelään. 12 alueen malli on Keski-Pohjanmaan kannalta huono, sillä se suosii selvästi 12 suurinta kaupunkia, kuten olemme saaneet eri kehityshankkeissa viime vuosina nähdä, esittää Ylikarjula.

-Meidän pitää pystyä ylimaakunnalliseen yhteistyöhön näissä asioissa. Niin kauan tätä asiaa on vatvottu, että jotain tehtävä. Yhdeksän suuralueen mallissa maakuntien identiteetti kuitenkin säilyisi. Haasteet ovat tässä maassa niin kovat, että uudistaminen ei saa jumittua johonkin yksittäiseen sote-ratkaisuun, maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula jatkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä