Kuva: KHO
Valtioneuvosto sai määrätä kunnat jatkamaan vanhoissa sote-yhteistoiminta-alueissaan, KHO päätti.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on antanut kaksi päätöstä, jotka koskivat Ruoveden ja Kaavin kuntien valituksia valtioneuvoston määräyksistä, joiden mukaan kunnat eivät saa irtautua yhteistoiminta-alueista, joissa niiden sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan.

KHO:n päätös Ruoveden kunnan valitusasiassa merkitsee, että Ruoveden kunnan on jatkettava nykyistä sote-yhteistyötä Virtain kaupungin kanssa, kuten valtioneuvosto määräsi tammikuussa. Ruovesi olisi halunnut vaihtaa toiseen yhteistoiminta-alueeseen, jonka muodostavat Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen kunnat.

Ruovesi ja Virrat hyväksyivät valtuustoissaan kesällä 2012 yhteistoiminnan aloittamisen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi vuoden 2013 alussa. Sote-palvelut on järjestänyt Virtain kaupungin kokonaan omistama Keiturin Sote Oy.

Heinäkuussa 2018 Ruoveden kunnanvaltuusto päätti, että Ruoveden kunta purkaa yhteistoimintasopimuksen.Ruovesi ilmoitti Virroille kirjeellä sopimussuhteen päättyvän viimeistään 31.12.2019. Päätös perustui taloudellisiin, toiminnallisiin ja sopijapuolten keskinäisen luottamuksen puutteisiin perustuviin seikkoihin. Virrat halusi jatkaa yhteistoimintaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lokakuussa 2018 Ruoveden kunta totesi vastineessaan sosiaali- ja terveysministeriön kuulemiskirjeeseen, että sote-palvelujen talouden kehitys, palvelupuutteet, kulurakenteen ja laskutuksen epäkohdat sekä kariutuneet osakkuusneuvottelut ovat aiheuttaneet vakavan luottamuspulan ja johtaneet siihen, että Ruoveden kunta on käynnistänyt neuvottelut ja toimenpiteet sote-palvelujen yhteistoiminta-alueen vaihtamiseksi.

Vastineessa ennakoitiin Ruoveden kunnan tilinpäätösennusteen vuodelta 2019 muodostuvan raskaasti alijäämäiseksi ja talouskehityksen jatkuessa kunnan päätyvän kriisikunnaksi vuoteen 2021 mennessä.

Tammikuussa antamassaan päätöksessä valtioneuvosto ei sallinut Ruoveden irtiottoa, josta päätöksestä kunta valitti.

KHO arvioi päätöksessään sitä, onko valtioneuvosto voinut valituksenalaisella päätöksellään velvoittaa Ruoveden kunnan järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Virtain kaupungin kanssa edelleen siten kuin kunnat ovat sopineet yhteistoiminnasta.

KHO:n mukaan valtioneuvosto ei ole päätöstä tehdessään ylittänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa.

– Koska Ruoveden kunnan irtautuminen sovitusta yhteistoiminta-alueesta johtaisi siihen, että Virtain kaupunki ei täyttäisi puitelain mukaisia velvoitteita, valtioneuvosto on voinut velvoittaa Ruoveden kunnan jatkamaan yhteistoiminta-alueessa Virtain kaupungin kanssa, KHO:n päätöksessä todetaan.

Laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta. Ruoveden ja Virtain asukasmäärät jäävät alle tämän rajan

Kaavin jatkettava Kysterissä

Samankaltaiseen ratkaisuun KHO päätyi myös Kaavin kunnan valituksessa, joka koski valtioneuvoston päätöstä velvoittaa Kaavi jatkamaan yhteistoimintaa perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon järjestämisessä Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon ja Vesannon kuntien kanssa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Kysteri-liikelaitoksessa.

Kaavi halusi irtautua voidakseen kilpailuttaa perusterveydenhuollon ja hammashoidon. Valtioneuvoston päätöksellä yksityistämishaaveet saavat jäädä, ja KHO katsoi valtioneuvoston toimineen oikein.

Aiemmin viime vuonna Kaavi oli päättänyt myydä terveyskeskuksen ja kunnantalon sote-firma Attendolle. Myyntiaikeiden taustalla oli uuden vanhusten palvelutalon varmistaminen ja tuolloisen maakuntauudistusvalmistelun mukainen ajatus tulevan maakunnan päätöksenteosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*