Suurimmat kaupungit muistuttavat investointimahdollisuuksien tärkeydestä ja niiden kapenemisesta sote-uudistuksen takia. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-uudistuksen mukanaan tuomat haitalliset vaikutukset erityisesti kaupunkiseutujen kilpailu- ja investointikykyyn eivät koidu vain kuntien tappioksi vaan kärsijänä on koko kansantalous ja sitä kautta kaikki suomalaiset, toteavat kuuden suurimman kaupungin johtajat yhteisessä kannanotossaan.

Kannanoton mukaan hallituksen esittämä sote-uudistus vie kunnilta mahdollisuudet investoida kestävään kasvuun ja jättää erityisesti kasvavat kaupungit taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok., Tampereen pormestari Lauri Lyly, sd., Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kritisoivat kannanotossa erityisesti hallituksen linjaamaa rahoitusratkaisua vaikutuksineen, joita kuvaillaan kannanotossa ”kohtalokkaiksi”, kun tulonsiirrot rasittavat kaupunkeja ja kuntien on pienillä tuloillaan pidettävä jäljelle jääviä palveluja yllä.

Kannanoton mukaan suurten kaupunkien velkaantuneisuus kaksinkertaistuu ja niiden rahoitusasema tulee heikkenemään.

– Yhtälö on erityisesti kasvaville suurille kaupungeille mahdoton. Jäljelle jäävällä rahoituksella kaupungit eivät pysty turvamaan välttämättömien kasvuinvestointien rahoitusta, ja uudistus vaarantaa myös suurten kaupunkien mahdollisuuden tukea ihmisiä, erityisesti lapsia ja nuoria arjessa, kannanotossa todetaan.

– Kaupunkien erityiskysymykset ja aiheellisesti esiin nostamat huolet koko maan kasvusta ja menestyksestä on sote-uudistuksen valmistelussa unohdettu. Uudistuksen vaikutuksia kuntien talouteen tarkastellaan vain muutoskustannuksina, mutta kuntien tulevaisuutta ja selviytymistä uudistuksen jälkeisenä aikana ei ole tarkasteltu lainkaan, kaupunginjohtajat kritisoivat.

Aiheesta aiemmin:

Sote-lakipaketin lausuntoyhteenveto julki: Rahoitukselle kriittisimmät arviot

Sote-uudistuksella on voittajia ja häviäjiä myös kuntien sisällä – Länsi-Uudellamaalla ”lyödään lyötyä”

Mitä sote-uudistuksen rahoitusratkaisu merkitsee? – Kuntalehden podcastissa Vivi Marttila, Olli Naukkarinen ja Arto Sulonen käyvät läpi rahoituslinjauksia vaikutuksineen

Kuntaliitto ja kaupungit: Rahoituksen ongelmat yhä olemassa sote-uudistuksessa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*