Pakolaisia vastaanottavat kunnat voivat hakea lisätukia työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeen kautta. Hakuaika alkoi vuoden vaihteessa.

Sylvia-hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälistä suojelua saavien vastaanottoa kunnissa. Kunnat voivat hakea laskennallisen korvauksen lisäosaa kuntaan vuonna 2016 saapuneista kansainvälistä suojelua saavista henkilöistä, bonusrahaa kuntapaikkapäätöksestä ja lisätukea hätätapausten vastaanottoon.

Bonusrahalla pyritään varmistamaan kuntapaikkojen riittävyys, jotta kansainvälistä suojelua saavien kuntiin siirtyminen on sujuvaa. Kunnat, joille bonusraha on myönnetty kuntapaikkapäätöksen perusteella, voivat käyttää bonusrahaa kansainvälistä suojelua saavien palveluiden järjestämiseen sekä kotouttamisen kehittämiseen kunnassa.

Laskennallisen korvauksen lisäosa on 233 euroa yli 7 vuotta täyttäneistä ja 684,50 euroa alle 7-vuotiaista henkilöistä.

Korvausta voi hakea henkilöistä, jotka ovat muuttaneet kuntaan vuoden 2016 aikana ja saaneet oleskeluluvan pakolaisaseman, toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella.

Lisäosaa hakevan kunnan tulee olla henkilön ensimmäinen todellinen muuttokunta. Korvausta ei makseta kunnalle, jos henkilölle on merkitty kotikunta vastaanottokeskusvaiheessa ja henkilö on muuttanut oleskeluluvan saatuaan toiseen kuntaan.

Sylvia-hankkeessa jatketaan kiireellistä uudelleensijoitusta vaativien kiintiöpakolaisten, ns. hätätapausten, vastaanottoon osallistuvan kuntaverkoston rakentamista. Tavoitteena on, että kuntaverkosto voisi vastaanottaa Suomen kiintiössä vuosittain tulevat noin 100 kiireellistä uudelleensijoitusta tarvitsevaa kiintiöpakolaista nopealla aikataululla.

Lisätuen avulla vahvistetaan kuntien mahdollisuuksia varautua hätätapauksina saapuvien mahdollisesti tarvitsemiin erityispalveluihin.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ilmoitti vuoden 2016 lopussa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia suljetaan edelleen. Majoituspaikat vähenevät 2 400:lla kesäkuun loppuun mennessä pienentyneen tarpeen vuoksi.

Migrin mukaan Suomeen tuli viime vuonna 5 600 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2015 luku oli 32 500. Vastaanottokeskusten majapaikkojen vähentämistä perustellaan vähentyneellä tarpeella ja keskusten kalliilla ylläpidolla. Migrin tavoite on ylläpitää keskuksissa 90 %:n täyttöaste.

Aiheesta aiemmin:

TEM:n Hämäläinen: Kuntien näkökulma pakolaisiin on laajentunut

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*