Oppositio ryöpytti valinnanvapausesitystä
Li Andersson kritisoi hallituksen hylänneen kaikki sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet. (Kuva: Kunta.tv)
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., sai vastata oppositiopuolueista tulleeseen kovaan kritiikkiin joka kohdistui juuri ennen kyselytuntia hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä lausuntokierrokselle hyväksymää uusinta sote-sopua.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvosteli sote-mallin markkinavetoisuutta.
– Tuoreinkin esitys osoittaa, että hallitus on heittänyt kaikki alkuperäiset tavoitteet romukoppaan ja asettanut markkinaehtoistamisen etusijalle. Hoitoketjut pirstaloidaan, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalihuoltoa markkinaehtoistetaan, Andersson kritisoi ja tiedusteli Saarikolta, oliko tämä itse tyytyväinen esitykseen.
– Olen tyytyväinen että on lausuntokierros. Kahdeksantoista maakuntaa on syntymässä, niiden kantokyky ja erilainen väestö vaikuttavat siihen miten tämä on toimeenpantavissa, Saarikko vastasi.
Myöhemmissä vastauksissaan Saarikko totesi olevansa sitoutunut ratkaisuihin ja suhtautuvansa hyvin vakavasti puolueensa eduskuntaryhmän keskusteluun siitä, miten esitetty malli on käytännössä toimeenpantavissa erikoissairaanhoidon osalta.
Pykälien muotoilun viime metreillä asiakassetelin osuus erikoissairaanhoidossa nousi keskustelun ja kiistelyn aiheeksi.
Saarikko sanoi tutustuneensa tiistaina vakavan huolensa ilmaisseen Suomen Kirurgiyhdistyksen kannanottoon ja arvostansa osaamista jonka varassa erikoissairaanhoito toimii.
– Heidän ja kaikkien palvelujen käytättäjien turvaksi on tärkeää todeta, että malli on sellainen, että maakunnalla on harkintavaltaa asiakassetelien käytössä nimenomaan potilasturvallisuuteen tai talouteen vedoten.
SDP:n Tuula Haatainen viittasi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin integroituun toimintamalliin ja ihmetteli, miksei sen kaltaisella ihmislähtöisellä yhden luukun julkisella palvelulla voisi edetä valtakunnallisesti.
– Eikö julkinen [palvelutuotanto] pitäisi ensin laittaa kuntoon? Haatainen tivasi.
Saarikko vastasi järjestäjien olevan jatkossakin Eksoten kaltaisia vahvoja julkisia kokonaisuuksia.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kuvaili tiedotteessaan sote-mallin ”lyövän korville kaikkia alkuperäisiä tavoitteita”, terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista eri alueiden ja ihmisryhmien välillä, kustannusten kasvun hillitsemistä ja saumattomien hoivaketjujen turvaamista.
– On kysyttävä, millä tapaa terveys- ja hyvinvointierot kaventuvat, jos ihmisen edessä on entistäkin sekavampi ja monimutkaisempi järjestelmä, palvelut keskittyvät suurten terveysfirmojen käsiin, ja saumattomien hoivaketjujen tavoitteesta on luovuttu. Millä tavoin kustannusten kasvua kyetään hillitsemään, kun yksikään asiantuntija-arvio ei tue tätä käsitystä? Laajennettu asiakassetelijärjestelmä heikentää kustannusten ja kokonaisuuden hallintaa ja sote-yhtiöillä on edelleen mahdollisuus kermankuorintaan markkinoinnin ja asiakasvalinnan kautta, Aalto arvostelee.