Kuva: Ville Miettinen

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit vaativat yhteisessä tiedotteessaan, että hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Oppositiopuolueet muistuttavat, että valinnanvapauden lakiluonnoksen lausuntokierroksella mm. korkein hallinto-oikeus katsoi, että esitetty perusterveydenhuollon malli voi olla ristiriidassa EU:n kilpailuoikeudellisten valtiontukisäännösten kanssa ja että asia pitäisi notifioida EU-komissiolle ennen lakien eduskuntakäsittelyä varmuuden saamiseksi.

EU:n tuomioistuin teki aiemmin helmikuussa ratkaisun Slovakian terveydenhuoltojärjestelmästä ja kumosi EU-komission näkemyksen jonka mukaan Slovakian järjestelmään ei sisältynyt taloudellista toimintaa. Suomen valinnanvapauslain luonnoksen yleisperusteluissa viitataan juuri Slovakian järjestelmään.

Hallitus teki jo tammikuussa linjauksen, että sote-lakeja ei notifioida EU:n komissiolle, eikä Slovakian kohdalla tehty ratkaisu ole tuonut asiaan muutosta hallituksen näkökulmasta.

Oppositiosta on jo aiemmin esitetty yksittäisiä kannanottoja EU-notifikaation tarpeellisuudesta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Kuntalehdelle tammikuussa, että notifikaatio tulisi tehdä. Se merkitsisi Rinteen mukaan maakuntavaalien siirtämistä eteenpäin. Vasemmistoliiton Li Andersson puolestaan arvioi viime viikolla, että notifikaation tekemättä jättäminen ajaa koko hallituksen uskottavuuden syöksykierteeseen.

Oppositiopuolueiden mukaan Suomen järjestelmään liittyvät riskit ovat nousseet täysin uudelle tasolle EU-tuomioistuimen kumottua komission Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää koskevan ratkaisun.

”Tuoreen EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen parhaat EU- ja kilpailuoikeuden asiantuntijat ovat todenneet, että ratkaisun valossa ehdotettuun valinnanvapausmalliin sisältyy suuria riskejä ja asiaan olisi ehdottomasti hankittava komission kanta”, oppositio tiedottaa ja varoittaa terveydenhuoltojärjestelmän mahdollisesta syvästä kriisistä myöhemmin, mikäli komissio jälkikäteen katsoisi valinnanvapausmallin EU:n valtiontukisäännösten vastaiseksi.

”EU-oikeudelliset ongelmat ovat kuitenkin niin vakava kysymys, että sitä ei yksinkertaisesti huolellisessa lainvalmistelussa voida sivuuttaa. Hallitus on tarjonnut erilaisia hätäselityksiä, miksi se ei edelleenkään halua komission kantaa selvittää. Mikään näistä ei kuitenkaan muuta sitä, että jos notifiointi jätetään tekemättä, otetaan erittäin suuria riskejä suomalaisten terveydenhoidon kustannuksella”, oppositiopuolueet varoittavat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*