Ohjaamoissa kunta, valtio, työnantajat ja kolmas sektori edistävät yhteistyössä alle 30-vuotiaiden itsenäistymismahdollisuuksia. (Kuva: Ville Miettinen)

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., ja Me-säätiö kutsuvat sata nuorta pohtimaan nuorten palvelujen kehittämistä.

Kutsun saavien 16-29-vuotiaiden kanssa järjestetään työpajoja joissa on tarkoitus pohtia erityisesti, kuinka Ohjaamojen tarjoamaa tukea voitaisiin kehittää.

Niin sanottuna yhden luukun palveluna jalansijaa vallannut Ohjaamo-toiminta tarjoaa nuorelle apua työllistymiseen, opiskeluun, asumiseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvissä pulmissa.

Saarikon ja Me-säätiön kutsun saavilla nuorilla on kullakin kokemusta nuorille tarjottavista sosiaali-, terveys-, opetus- ja sivistys-, nuoriso- ja työllisyyspalveluista sekä kolmannen sektorin toiminnasta. Kehittämistyöpajat ovat osa Suomi 100 -tekoja.

MainosMe-säätiön perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat tunnettuja muun muassa peliyritys Supercellin omistajina.

Säätiö tukee nuorten syrjäytymisen ehkäisyä investoinneilla, joiden painopistealueita ovat koulutus, työllistyminen, mielenterveys ja harrastustoiminta. Säätiö esimerkiksi rahoittaa Tampereen yliopiston tutkimusta, jossa kartoitetaan ylisukupolvisesti aikuissosiaali- ja lastensuojelupalveluiden piirissä olleiden henkilöiden elämänkulkujen kautta huono-osaisuuden kasautumiseen ja myönteisiin siirtymiin liittyviä tapahtumia. Tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin, Espoon, Kuopion ja Vantaan kaupunkien kanssa.

Lokakuun lopussa Me-säätiö avasi Syrjässä-työkalun, datasivuston joka seuraa kuntakohtaisesti työttömyyden, koulutuksen ja mielenterveyden indikaattoreita.

Säätiön laskujen mukaan Suomessa on 69 000 syrjäytynyttä alle 30-vuotiasta. Ohjaamo-toiminnan palveluilla, joita kehittämään sata nuorta nyt siis kutsutaan, pyritään pureutumaan syrjäytymisen riskiä suurentaviin tekijöihin. Esimerkiksi Vantaalla Ohjaamon avulla löysi viime vuonna asunnon 90 nuorta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*