Hermannin diakoniatalon yömajoitus on ollut marraskuun pakkasilla täynnä joka yö. (Kuva: Sirpa Päivinen)

Helsingin seurakunnat alkavat tarjota yömajoitusta kodittomille. Seurakunnat tukevat kaupunkia kodittomien auttamisessa ja antavat pakkasilla yösijan kirkoissaan. Seurakuntien tilat ovat avoinna ensi maanantaista alkaen sovitusti vuoroviikoin ilman pakkasrajoja kello 21–07.

Ensimmäisenä avautuvat Lauttasaaren kirkon ovet, sitten on vuorossa Paavalin seurakunta.

Yösijoja on päätetty tarjota vuoden loppuun asti. Jatkosta päätetään tarpeen ja tilanteen mukaan erikseen. Loppuvuonna mukana ovat myös Matteuksen ja Vartiokylän, Kallion ja Malmin seurakunnat.

– Haluamme tehdä kodittomien yösuojasta yhteisen asian. Herättää itsemme lisäksi muita toimijoita huomaamaan heidät ja löytämään ratkaisu, jolloin kenenkään ei tarvitse talvella yöpyä kaduilla ja puistoissa, Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Kirkkojen yösuoja täydentää Hermannin diakoniatalon ja Helsingin Diakonissalaitoksen Munkkisaaren suojia, joissa tehdään yhteistyötä Diakonissalaitoksen kanssa kaupungin rahoituksella. Talven tultua asiassa tarvittiin nopeaa reagointia.

Marraskuun alussa avattu Hermannin diakoniatalon hätämajoitus tarjoaa vielä muutaman viikon ajan sijan 30 yöpyjälle. Talo on ollut tähän mennessä täynnä joka yö. Yöpyjät ovat olleet lähinnä liikkuvaa väestöä eli Romanian ja Bulgarian romaneja. Rintamäen mukaan viimekädessä vastuu on Helsingin kaupungilla.

– Kukaan ei toisaalta tiedä kuinka paljon kodittomien, paperittomien tai liikkuvan väestön osalta tarve yömajoitukseen on. Siksi asiasta pitää tehdä yhteinen, jolloin eri tavoin pystymme tavoittamaan nämä ihmiset. Tekemällä asiasta haloon saamme tavoitettua toisaalta tarvitsevat ihmiset, mutta myös tahot, jotka voivat auttaa.

Kirkot ovat avoinna kaikille suojaa etsiville, niin liikkuvalle väestölle kuten romanikerjäläisille, paperittomille kuin kaikille muillekin asunnottomille. Rintamäen mukaan Helsingin seurakunnat ovat tässä kaupungissa ihmisten arjessa heidän tukenaan ja apunaan:

– Tämä on seurakunnan ydintehtäviä. Helsingin seurakuntien yösijan antaminen on laastarin liimaamista, kodittomien äkillisen hädän auttamiseksi. Meidän pitää yhdessä löytää kestävämpi ratkaisu. Tällöin on hyvä huomata, että puhutaan eri ihmisryhmistä, jolla on erilaisia tarpeita ja näin myös tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Ihmiset eivät yhteisössäänkään ole samanlaisia ja siksi tarvitaan herkkyyttä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., ja arkkipiispa Kari Mäkinen kertoivat keskiviikkona, että kuntien ja seurakuntien yhteistyötä aiotaan tiivistää.

ARA:n tilastojen mukaan vuonna 2015 lähes neljännes yksinelävistä asunnottomista oli alle 25-vuotiaita nuoria ja yli neljännes maahanmuuttajia. Asunnottomista perheistä yli puolet oli maahanmuuttajaperheitä. Maahanmuuttajien asunnottomuudelle tyypillistä on myös niin sanottu piiloasunnottomuus, joka ei näy tilastoissa.

Maahanmuuttajat kohtaavat lisäksi syrjintää asuntomarkkinoilla.

– Toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajilla esimerkiksi suomen kielen taidon puute ei enää selitä sitä, miksi he tulevat toistuvasti ohitetuksi asuntonäytöissä, R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry:n hankejohtaja Jenni Tahvanainen totesi taannoin.

 

Aiemmin aiheesta:

Asumisen hinta yksi suurimmista kaupunkiköyhyyden aiheuttajista

 

 

Helsinki aloitti sosiaalisen raportoinnin: Asumisen kalleus ajaa köyhyyteen

 

Helsingin toimet purevat asunnottomuuteen

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*